Te ostatnie są słodziutkie choć nieduże.
Wykorzystajcie jeszcze pomysł na pyszne ciasto.
Ciasto truskawkowe na kefirze.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 ml kefiru
- 160 ml oleju
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki połączyłam ze sobą mieszając mikserem a dodawałam je według kolejności w spisie składników.
- Na koniec krótko jeszcze miksowałam.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia a robię to tak: wycinam kwadrat większy niż bok formy, wkładam papier pod wodę, moczę, wyciskam i mam taki pognieciony ale elastyczny papier i wykładam nim formę.
- Do formy przelałam ciasto, powciskałam do niego truskawki.
- Piekłam ciasto w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło przepisu tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Park Zdrojowy w Ciechocinku |
2 komentarze
Bardzo fajne i proste ciasto. I co ważne, można upiec z dowolnymi owocami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
To prawda, z wiśniami byłoby tez pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.