Ono jest przepyszne i moje ukochane czarne porzeczki w środku.
Jeśli lubicie kawę i czarne porzeczki to ciasto jest dla Was, polecam.
Ciasto kawowe z czarną porzeczką.
Składniki: ( tortownica 26 cm )
- 1/2 szklanki mocnej kawy - płyn
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 szklanki owoców czarnej porzeczki
- cukier puder trzcinowy do posypania
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu.
W misce wymieszałam wszystkie płynne składniki a potem dodałam mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto a na wierzchu rozsypałam wcześniej umyte i osuszone porzeczki.
Piekłam ciasto w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Uroki lipca |
9 komentarze
Kawa i porzeczka jakoś mi nie współgrają :)
OdpowiedzUsuńA ja Cie zapewniam Agato ze to duet doskonały.
Usuńbardzo lubimy kawę, więc ciasto na pewno byłoby u nas hitem :) pycha
OdpowiedzUsuńMusicie popróbować Dziewczyny, pozdrawiam.
UsuńCiekawe połączenie kawy i porzeczek.
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała by w cieście połączyć kawę i porzeczki.
Serdecznie pozdrawiam:)*
A to jest takie znakomite połączenie, pozdrawiam i ja.
UsuńAle kawa rozpuszczalna ? czy ją wsypać czy jak ? nie bardzo rozumiem :(
OdpowiedzUsuńNapisałam że 1/2 szklanki mocnej kawy tzn, nie sypkiej tylko płynnej, prawda? potem napisałam że łączymy najpierw wszystkie płynne składniki, ot i problem rozwiązany.
UsuńJaką kawę uważasz za mocną taką zrób a czy będzie to rozpuszczalna czy tzw. po turecku nie ma znaczenia. Pozdrawiam
Nie stać Cię na komentarz własnymi słowami tylko wklejasz gotowce Karolino?
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.