Ja cały czas chleby wypiekam tak już od 8 dobrych lat pewnie będzie, nawet nie pamiętam.
Są to chleby różne na zakwasie lub na drożdżach w zależności od tego ile mam czasu.
Ten bochen dzisiejszy jest na drożdżach i jest pyszny i zdrowy a to za sprawą amarantusa i pokrzywy.
Nie trudno go upiec dlatego zachęcam, może ten to właśnie Twój chlebek.
Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą.
Składniki : ( foremki 31 x 14 i 14 x 24 )
- 500 g mąki pszennej graham T 1850
- 300 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki z amarantusa
- 100 g otrębów żytnich
- duża garść posiekanych młodych pokrzyw
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 60 g świeżych drożdży
- 1,2 l letniej wody
Do miski wsypałam wszystkie mąki, sól, cukier i wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam je do mąki.
Liście pokrzywy umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Dodałam je do miski z ciastem.
Wszystkie składniki wymieszałam do połączenia składników dość dokładnie.
Foremki nasmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam do nich ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 200 C i jak chleby urosły do wysokości foremek wstawiłam je do piekarnika spryskując wierzch wodą.
Piekłam chleby przez 30 minut w 200 C i 15 minut w 190 C.
Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Akacja |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.