Ma sprężysty miąższ i chrupiącą skórkę, jest zawsze wilgotny.
Polecam, każdemu się uda.
Chleb kubański.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 750
- 1 i 1/4 szklanki mocno gorącej wody ok. 80 C
- 7 g suchych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Mąkę wymieszałam z cukrem i solą, przesypałam do misy robota i dolewałam wodę mieszając na średnich obrotach.
- Jeśli robicie chleb ręcznie należy uważać bo woda jest gorąca.
- Woda ma być gorąca aby zaparzyła mąkę.
- Jak już dodałam całą wodę i wymieszałam dołożyłam do ciasta suche drożdże i mieszałam jeszcze 10 - 15 minut.
- Ciasto jest zwarte i nie klei się do dłoni.
- Umieściłam ciasto w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut aby podrosło.
- Jak ciasto wyrosło uformowałam z niego bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam wierzch wodą wymieszaną z oliwą.
- Nacięłam wierzch chleba.
- Chleb wstawiłam do zimnego piekarnika a temperaturę nastawiłam na 190 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak temperatura osiągnęła 190 C piekłam chleb przez 35 - 45 minut.
- Studziłam chleb na kratce.
Przepis znaleziony u Pistacji [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Nad Ciechocinkiem |
6 komentarze
Mniam, pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPyszny i szybki w wykonaniu a to czasami jest ważne.
UsuńA ile ma być tej gorącej wody bo nie napisałaś.
OdpowiedzUsuńCzy to ma być szklanka i ćwiartka.
Serdecznie pozdrawiam:)*
Jest napisane 1 i 1/4 szklanki, pozdrawiam.
Usuńczy do tego chlebka mogą być świeże drożdze? Jeżeli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńJasne że tak. Około 15 g drożdży świeżych rozpuścić wystarczy w odrobinie wody letniej i dodać do chleba.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.