Cannelloni to oczywiście duże grube rury makaronowe idealne do nadziania.
A czym je nadziejecie to już Wasz smak i nastrój Wam podpowie.
Jeśli jednak spodobał się mój pomysł to zapraszam do skosztowania.
Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i papryką.
Składniki : ( 4 porcje )
- 14 rurek cannelloni
- 150 g szpinaku
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 10 małych pieczarek brązowych
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 1 papryka biała
- 250 ml śmietanki 30 %
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- sól
- kilka kropli sosu tabasco
- 50 g wiórków parmezanu
- olej do smarowania formy
Na początek posiekałam drobno szalotkę, czosnek.
Szpinak umyłam i posiekałam ale nie tak bardzo drobno.
Pieczarki oczyściłam i również posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim szalotkę i czosnek a potem posiekany szpinak i pieczarki.
Smażyłam tak długo aż cała woda odparowała z patelni.
Dodałam posiekaną paprykę i chwilę razem smażyłam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Ryż ugotowałam w osolonej wodzie na sypko, przestudzony dodałam na patelnię.
Rurki cannelloni blanszowałam w osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedziłam i przestudziłam.
Nadziewałam rurki farszem szpinakowo - pieczarkowo - ryżowym i układałam je w naczyniach do zapiekania spryskanych olejem.
Śmietankę wymieszałam z sosem chili i sosem tabasco i polałam nią nadziane rurki.
Na wierzchu ułożyłam wiórki parmezanu.
Zapiekałam rurki 30 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia aby wierzch się zrumienił.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hiszpańska papuga |
3 komentarze
Bardzo lubie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam:)*
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco Czeresienko .Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.