Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na ten który przypadnie Wam do gustu i upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie.
Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu.
Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji, polecam.
Szybki chleb pszenny z nasionami lnu.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
Przygotowanie chleba:
- 500 g mąki pszennej T 750
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki nasion lnu
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
Przygotowanie chleba:
- Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i nasiona lnu, wymieszałam.
- Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam tak aby składniki się połączyły.
- Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Potem wysmarowałam masłem i wysypałam mąką keksówkę 26 x 12 i przełożyłam wyrośnięte ciasto do niej wyrównując wierzch.
- Odstawiłam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin w zależności od temperatury otoczenia.
- Piekarnik nagrzałam do 200 C i jak chleb wyrósł do wysokości foremki piekłam go przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Figi |
5 komentarze
Ja nie piekę chleba:))może tym razem wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:)))
OdpowiedzUsuńReniu czas zacząć, to takie proste a domowy chleb jest przepyszny.
UsuńMoże głupie pytanie ale...
OdpowiedzUsuńCzy drożdże te w proszku też się nadadzą czy raczej tylko świeże?
Nadadzą się nadadzą, 1 paczuszkę 7 g dodaj i będzie ok.
UsuńDziękuję. :)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.