piątek, 5 czerwca 2015

Szybki chleb pszenny z nasionami lnu

Zamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby.
Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na ten który przypadnie Wam do gustu i upieczecie i napiszecie mi że ten to jest wspaniały i smakował wybornie.
Dziś bochenek który dla mnie jest wspaniały i smakuje wybornie, może i Wam przypadnie do gustu.
Prosty w wykonaniu, pyszny w konsumpcji, polecam.
Szybki chleb pszenny z nasionami lnu. 

Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 500 g mąki pszennej T 750
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki nasion lnu
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody

Przygotowanie chleba:
  • Mąkę wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, sól i nasiona lnu, wymieszałam.
  • Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam tak aby składniki się połączyły.
  • Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Potem wysmarowałam masłem i wysypałam mąką keksówkę 26 x 12 i przełożyłam wyrośnięte ciasto do niej wyrównując wierzch.
  • Odstawiłam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin w zależności od temperatury otoczenia.
  • Piekarnik nagrzałam do 200 C i jak chleb wyrósł do wysokości foremki piekłam go przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Figi

5 komentarze

  1. Ja nie piekę chleba:))może tym razem wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Może głupie pytanie ale...
    Czy drożdże te w proszku też się nadadzą czy raczej tylko świeże?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger