czwartek, 25 czerwca 2015

Śródziemnomorska sałatka z bobem i oliwkami

Jest, już jest na straganach bób, pyszne, chrupiące nasionka a tak krótko możemy cieszyć się świeżymi.
Jeśli bób jest świeżutki, młodziutki to wystarczy gotować go 5 minut i jest wtedy najlepszy.
Masełkiem polany smakuje jak najdroższe delicje.
Ja dziś proponuję sałatkę śródziemnomorską z samymi pysznościami, zresztą zobaczcie sami, zapraszam.
Śródziemnomorska sałatka z bobem i oliwkami.



                    Składniki:
  • 500 g surowego bobu
  • 250 g fasolki szparagowej żółtej
  • 160 g hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej Fuet ( ew. salami )
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść liści szałwii
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 80 g oliwek zielonych z nadzieniem cytrynowym


Bób gotowałam w osolonej wodzie ze szczyptą cukru 5 minut, po czym odcedziłam, przelałam zimną wodą i szybciutko obrałam z łupinek.
Fasolkę szparagową gotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam i przestudziłam, dodałam do miski z bobem.
Kiełbasę pokroiłam w skośne paski i podsmażyłam na suchej patelni, osączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym i włożyłam do miski z warzywami.
Masło klarowane rozgrzałam na patelni i włożyłam na rozgrzane już listki szałwii - uwaga pachnie w całym domu - i smażyłam je 2 minutki aż stały się chrupiące.
Do miski z warzywami dodałam jeszcze osączone z zalewy oliwki, wymieszałam, posoliłam i posypałam pieprzem a na koniec polałam masłem z chrupiącymi listkami szałwii.


Smacznego.
Przepis autorski kuchni śródziemnomorskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty Hiszpanii - hibiskus

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger