wtorek, 23 czerwca 2015

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Serniki to mój konik, kocham je wszystkie te na zimno i te pieczone.
Z różnymi dodatkami smakowymi i te tradycyjne, dlatego jak zobaczyłam ten z solonym karmelem nie mogłam się oprzeć i też go upiekłam.
Jest obłędny, słodycz sera z solonym karmelem to poezja smaku.
Znalazłam go u Renaty i mnie zauroczył.
Upiekłam go pierwszy raz na święta i był hitem.
Upieczecie go ze mną?
Sernik waniliowy z solonym karmelem.


Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:

  • 270 g kruchych herbatników
  • 30 g mielonych migdałów
  • 100 g roztopionego masła 
Masa serowa:
  • 850 g sera twarogowego tłustego dwukrotnie mielonego
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
Masa śmietankowa:
  • 500 ml bardzo zimnej śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego 
Sos karmelowy:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 60 g masła 
Dodatkowo:
  • sól morska cytrynowa w płatkach


Przygotowanie sernika:
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i zamknęłam obręcz.
  • Boki tortownicy wysmarowałam masłem.
  • Z zewnątrz tortownicę zawinęłam folią aluminiową tak aby po wstawieniu foremki do naczynia z wodą, nie dostała się ona do wnętrza.
  • Herbatniki pokruszyłam wałkiem w torbie foliowej, dodałam potem do nich mielone migdały.
  • Masło rozpuściłam i dodałam do ciastek, wymieszałam i wylepiłam masą dno i brzegi tortownicy dociskając masę do ścianek.
  • Tortownicę owiniętą folią wstawiłam na godzinę do lodówki.
  • Zmielony twaróg wymieszałam z cukrem a następnie dodawałam po 1 jaju i dokładnie mieszałam.
  • Dodałam także cukier waniliowy oraz sól.
  • Wyjęłam formę z lodówki i wylałam na spód ciasteczkowy masę serową.
  • Nie wypełni ona tortownicy do samej góry.
  • Tortownicę wstawiłam do dużej formy i wstawiłam do piekarnika wlewając jednocześnie wrzącą wodę do większej formy, do połowy wysokości tortownicy.
  • Piekłam sernik 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
  • Teraz zrobiłam sos karmelowy.
  • Do garnuszka wlałam śmietankę, wsypałam cukier i dodałam masło i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia cukru, wtedy podkręciłam gaz i doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam na małym ogniu 7 - 10 minut do momentu aż sos zgęstniał.
  • W czasie gotowania mieszałam aby sos się nie przypalił.
  • Pozostawiłam do ostygnięcia i w tym czasie sos dodatkowo zgęstniał.
  • Śmietankę na krem wychłodziłam a potem ubiłam ją na sztywną pianę z łyżeczką cukru pudru.
  • Schłodzony sernik wyjęłam z lodówki i do wysokości brzegów ciasta ułożyłam na nim masę śmietanową i posypałam pokruszonym herbatnikiem.
  • Przy podawaniu każdy kawałek polałam sosem karmelowym i posypałam płatkami soli morskiej cytrynowej.


Smacznego.
Przepis Donna Hay
"Podróże małe i duże"
Hiszpańskie Flamenco

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger