Z różnymi dodatkami smakowymi i te tradycyjne, dlatego jak zobaczyłam ten z solonym karmelem nie mogłam się oprzeć i też go upiekłam.
Jest obłędny, słodycz sera z solonym karmelem to poezja smaku.
Znalazłam go u Renaty i mnie zauroczył.
Upiekłam go pierwszy raz na święta i był hitem.
Upieczecie go ze mną?
Sernik waniliowy z solonym karmelem.
Ciasto:
- 270 g kruchych herbatników
- 30 g mielonych migdałów
- 100 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 850 g sera twarogowego tłustego dwukrotnie mielonego
- 175 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa śmietankowa:
- 500 ml bardzo zimnej śmietanki 36 %
- 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
Sos karmelowy:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 175 g cukru trzcinowego
- 60 g masła
Dodatkowo:
Smacznego.
Przepis Donna Hay
- sól morska cytrynowa w płatkach
Przygotowanie sernika:
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i zamknęłam obręcz.
- Boki tortownicy wysmarowałam masłem.
- Z zewnątrz tortownicę zawinęłam folią aluminiową tak aby po wstawieniu foremki do naczynia z wodą, nie dostała się ona do wnętrza.
- Herbatniki pokruszyłam wałkiem w torbie foliowej, dodałam potem do nich mielone migdały.
- Masło rozpuściłam i dodałam do ciastek, wymieszałam i wylepiłam masą dno i brzegi tortownicy dociskając masę do ścianek.
- Tortownicę owiniętą folią wstawiłam na godzinę do lodówki.
- Zmielony twaróg wymieszałam z cukrem a następnie dodawałam po 1 jaju i dokładnie mieszałam.
- Dodałam także cukier waniliowy oraz sól.
- Wyjęłam formę z lodówki i wylałam na spód ciasteczkowy masę serową.
- Nie wypełni ona tortownicy do samej góry.
- Tortownicę wstawiłam do dużej formy i wstawiłam do piekarnika wlewając jednocześnie wrzącą wodę do większej formy, do połowy wysokości tortownicy.
- Piekłam sernik 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
- Teraz zrobiłam sos karmelowy.
- Do garnuszka wlałam śmietankę, wsypałam cukier i dodałam masło i mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia cukru, wtedy podkręciłam gaz i doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam na małym ogniu 7 - 10 minut do momentu aż sos zgęstniał.
- W czasie gotowania mieszałam aby sos się nie przypalił.
- Pozostawiłam do ostygnięcia i w tym czasie sos dodatkowo zgęstniał.
- Śmietankę na krem wychłodziłam a potem ubiłam ją na sztywną pianę z łyżeczką cukru pudru.
- Schłodzony sernik wyjęłam z lodówki i do wysokości brzegów ciasta ułożyłam na nim masę śmietanową i posypałam pokruszonym herbatnikiem.
- Przy podawaniu każdy kawałek polałam sosem karmelowym i posypałam płatkami soli morskiej cytrynowej.
Smacznego.
Przepis Donna Hay
"Podróże małe i duże"
Hiszpańskie Flamenco |
4 komentarze
Takim sernikiem to i ja nie pogardzę :) wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam gorąco, smak jest niebiański.
Usuńserniki są pyszne, a Twój przypomina mi ten, który bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest tera zi ja to wiem, wypróbuj przepis bo warto.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.