Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i znakomita przy upałach, które mam nadzieję nadejdą.
Przy chłodnych dniach też jest znakomita, wystarczy dodać papryczkę chili i kapsaicyna zrobi swoje, zapraszam.
Papaja czyli melonowiec właściwy jest bogata w witaminę C, A oraz witaminy z grupy B.
Zawiera także dużo karotenów, a jeden owoc dostarcza zaledwie 38 kalorii oraz ułatwia trawienie dzięki dużej zawartości papainy.
Jedzmy na zdrowie.
Salsa z papai.
Składniki:
- 1 owoc papai dojrzałej ale jędrnej
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej i żółtej papryki
- drobniutko posiekana papryczka chili
- 1/4 szklanki posiekanych listków kolendry
- 1 łyżka oliwy
- 3 - 4 łyżki soku z limonki
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- Papaję obrałam, usunęłam pestki i drobno pokroiłam w kosteczkę.
- Dodałam do miski z papają posiekaną cebulę i paprykę a także sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.
- Wymieszałam wszystko i pozostawiłam na 10 minut aby smaki się przegryzły.
- Podawać w temperaturze pokojowej.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwietne ozdoby |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.