piątek, 26 czerwca 2015

Salsa z bakłażanów

Dziś kolejna propozycja salsy czyli sosu meksykańskiego.
Tym razem salsa cudnie nadająca się do mięs i potraw z grilla ale możecie ją zajadać z czym dusza zapragnie.
Jest lekka i aromatyczna, pyszna.
Salsa z bakłażanów.

   
                      Składniki:
  • 3 średnie bakłażany
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól morska

Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę ok. 1/2 centymetrową.
Czosnek drobno posiekałam a pomidory pokroiłam w kostkę 1/2 centymetrową.
W woku rozgrzałam oliwę i do gorącej wrzucałam kostki bakłażana ale nie wszystkie na raz aby nie obniżyć temperatury oliwy.
Jak kostki  bakłażanowe były rumiane wyjęłam je i przełożyłam do miski.
Dodałam do nich pomidory, czosnek oraz posiekaną kolendrę, wymieszałam.
Dodałam sól, sok z limonki oraz kilka kropel sosu tabasco, wymieszałam. 
Salsę podaje się w temperaturze pokojowej.

Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Park Zdrojowy - Ciechocinek

2 komentarze

  1. Twoje potrawy nie tylko pięknie i smacznie wyglądają ale mają fantastyczne nazwy:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger