Tym razem salsa cudnie nadająca się do mięs i potraw z grilla ale możecie ją zajadać z czym dusza zapragnie.
Jest lekka i aromatyczna, pyszna.
Salsa z bakłażanów.
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 150 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe pomidory
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- kilka kropli sosu tabasco
- sól morska
Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę ok. 1/2 centymetrową.
Czosnek drobno posiekałam a pomidory pokroiłam w kostkę 1/2 centymetrową.
W woku rozgrzałam oliwę i do gorącej wrzucałam kostki bakłażana ale nie wszystkie na raz aby nie obniżyć temperatury oliwy.
Jak kostki bakłażanowe były rumiane wyjęłam je i przełożyłam do miski.
Dodałam do nich pomidory, czosnek oraz posiekaną kolendrę, wymieszałam.
Dodałam sól, sok z limonki oraz kilka kropel sosu tabasco, wymieszałam.
Salsę podaje się w temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Park Zdrojowy - Ciechocinek |
2 komentarze
Twoje potrawy nie tylko pięknie i smacznie wyglądają ale mają fantastyczne nazwy:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSalsa z bakłażana jest pyszna , a salsa to sos meksykański.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.