Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania.
Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy.
Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem.
Risotto z mulami.
Składniki: - 2 porcje
- 1 szalotka
- 750 g muli
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 600 - 700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano
- 1/2 szklanki suchego ryżu do risotta np. arborio
- 2 - 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie risotta z mulami:
- Najpierw posiekałam czosnek i szalotkę.
- Potem rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim posiekane warzywa.
- Teraz na patelnię wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
- Wlałam wino i mieszając pozwoliłam aby ryż wchłonął cały smak wina.
- Teraz trzymając na ogniu obok w garnuszku wrzący bulion dolewałam na patelnię po chochli mieszając i pozwalając aby ryż chłonął bulion.
- I tak łyżka za łyżką aż ryż wchłonie cały bulion ale będzie jeszcze al'dente.
- Proces ten zazwyczaj trwa około 20 minut.
- Teraz do ryżu włożyłam oczyszczone i wyszorowane mule, przykryłam pokrywką i na maleńkim ogniu zostawiłam na około 5 - 8 minut aż mule się otworzą.
- Teraz dodałam do risotta łyżkę masła aby miało piękny połysk, zdjęłam z ognia i dodałam straty ser pecorino romano, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam startym parmezanem.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Kolory jesieni |
2 komentarze
Genialne ! Następnym razem na początku dodam jeszcze odrobinę chyli :)
OdpowiedzUsuńMówisz oczywiście o papryczce chili? bo inaczej to nie wiem o co chodzi, napiszesz?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.