Dzisiaj dołożyłam do niej szpinak, który uwielbiam i w rezultacie pyszne placki, prawie kotlety cieszyły nasze brzuchy.
Zróbcie sobie koniecznie, wszystkim zasmakuje.
Placuszki z młodej kapusty ze szpinakiem.
Składniki: ( 4 porcje )
- 1/2 główki młodej kapusty
- biała część z niedużego pora
- 2 garście posiekanego szpinaku
- 2 jaja
- 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu winnego
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- olej do smażenia
Kapustę poszatkowałam i posoliłam ją.
I teraz ja kapustę wygniotłam rękoma i odcisnęłam sok, można natomiast zostawić kapustę aż puści sok i wtedy ją odcedzić.
Do miski z kapustą włożyłam pokrojonego w pół plasterki pora i posiekany szpinak.
Do miski dodałam teraz jaja, jogurt - lepiej żeby był gęsty - oraz sól i pieprz cytrynowy także sodę i ocet winny.
Wszystko wymieszałam i dodałam mąkę, wymieszałam jeszcze raz.
Masa jest dość rzadka ale kleista.
Na patelni rozgrzałam olej i rękoma formowałam placki i choć jest to prawie niemożliwe bo masa jest rzadka uda się Wam na pewno.
Można też nakładać porcje łyżką i na patelni dopiero uformować placki lekko je rozpłaszczając.
Masa tak czy tak smaży się doskonale.
Smażyłam placki na średnim ogniu z obu stron na zloty kolor.
Osączyłam placki na ręczniku papierowym i podałam z sosem chili, można też podać sos jogurtowy czy ziołowy.
Placki - kotlety są wyborne.
Smacznego.
Przepis od czarna [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Słoneczna Andaluzja - Hiszpania |
4 komentarze
muszę spróbować, uwielbiam takie placuszki warzywne
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam, będziesz zadowolona.
Usuńzrobić placek w ręku trudno ale nakładamy łyżka i też musi być ,zaraz próba .Fotek nie będzie bo w tym mieszkanku nie mam aparatu.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna w reku bo ja tak robiłam ale nikt nie powiedział że łyżką jest źle.
UsuńCiekawa jestem czy smakowały?A telefonem nie można było?Pozdrawiam Jerry.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.