Chrupiące listki botwinki niczym czipsy pysznie wyglądają i smakują a ser kozi podkreśla smak buraczków.
Użyłam tutaj pasty z bakłażna na spód a przepis znajdziecie tutaj [ klik ]
A teraz zapraszam na pyszne jedzonko.
Pizza z botwinką i serem kozim.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 12, 5 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 1 jajo
- 1/8 szklanki oleju
- 1/4 szklanki letniej wody
- sól do smaku
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1/2 pęczka botwinki
- 2 - 3 plastry sera koziego
- sól
- pasta jogurtowa z bakłażana [ klik ]
- kilka gałązek koperku
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 250 C z opcją grzania góra/dół i z kamieniem do pizzy w środku.
Do miski wsypałam mąkę, otręby oraz wkruszyłam świeże drożdże, wymieszałam.
Wbiłam teraz jajko a potem dodałam sól, cukier, olej i letnią wodę.
Zagniotłam elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia na około 30 centymetrowy placek.
Posmarowałam ciasto pastą z bakłażana.
Botwinkę umyłam i pokroiłam, buraczki w plastry a łodyżki na kawałki.
Ułożyłam botwinę na placku pizzowym.
Na wierzch pokruszyłam plasterki sera koziego i posypałam koperkiem.
Jak piekarnik się nagrzał zsunęłam pizzę na kamień i od tego momentu piekłam ją 15 minut albo do zezłocenia brzegów.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Facelia |
6 komentarze
Cudownie wszystko wygląda.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Agato i ja pozdrawiam.
UsuńUwielbiam pizzę i buraczki. To już duży krok do zrobienia tej potrawy.
OdpowiedzUsuńKozi ser odpada. Jem tylko z krowiego mleka.
Pozdrawiam:)*
Kozi ser idealnie tu pasyje ale dodaj co Ci w duszy gra, pozdrawiam Lusiu.
Usuńwspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńO tak i wspaniale smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.