Dziś proponuję Wam szybkie i bardzo smakowite ciasteczka piaskowe przełożone dżemem.
Do kawy czy herbaty zawsze znakomite.
Piaskowe ciasteczka z dżemem.
Składniki: ( 20 ciasteczek )
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- ulubiony dżem do przełożenia
Z ciasta lepiłam małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Kulki układałam na papierze do pieczenia na blaszce i każdą lekko spłaszczyłam.
Blaszki z ciastkami odstawiłam w chłodne miejsce na 10 minut.
Piekarnik rozgrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół i jak ciastka odpoczęły piekłam je 15 - 20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu wystudziłam ciastka i przekładałam dżemem.
U mnie był to dżem cytrynowo - limonkowy oraz truskawkowy.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Siłownia na świeżym powietrzu - Ciechocinek |
4 komentarze
Dorotko,
OdpowiedzUsuńczy Twoje ciasteczka nie są zbyt słodkie?
Wypróbuję Twój przepis.
Pozdrawiam:)*
Próg bsłodkości kazdego jest inny, dla mnie sa w sam raz przy kwaśnym dżemie ale to juz Twój wybór mozesz wsypać mniej cukru.
UsuńTakie ciasteczka lubię najbardziej,szczególnie gdy jest ciepło:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSa super do kawy czy herbaty, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.