czwartek, 18 czerwca 2015

Pasta jogurtowa z bakłażana i tahini

Ostatnio odkryłam po raz kolejny pastę sezamową tahini i zauroczyłam się po raz kolejny.
Może być dodawana do deserów jak i do dań na ostro - słono.
I tu i tam jest znakomita i podbija smak potrawy.
Dodatkowo sezam zawiera witaminy A, E i B a także cynk, fosfor i magnez a także potas, wapń i żelazo.
Jemy pastę tahini na zdrowie, a jak ją zrobić znajdziecie tutaj [ klik ]
Dodana do usmażonego bakłażana podnosi jego walory smakowe i idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, tostów a ja ją zajadałam łyżeczką wprost ze słoika.
Pasta jogurtowa z bakłażana i tahini. 

 
                 Składniki:
  • 500 g bakłażana
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g pasty sezamowej tahini
  • oliwa do smażenia
  • sól

Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dość grube plastry.
Ułożyłam plastry na sicie i posoliłam, zostawiałm na 10 minut.
Po tym czasie bakłażany puściły sok i wytarłam go ręcznikiem papierowym aby plastry były suche.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam plastry bakłażna na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu ułożyłam plastry na ręczniku papierowym aby wchłonął on nadmiar tłuszczu.
Przełożyłam bakłażana do kielicha blendera i zmiksowałam.
Dodałam także jogurt i pastę sezamową i miksowałam aż masa nabrała puszystości i gładkości.
Posoliłam do smaku i dodałam sok z cytryny, wymieszałam.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Hiszpańskie daktyle

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger