poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ogórki małosolne na sucho

Wiem, wiem, już krzyczycie że to niemożliwe a jednak.
Zrobiłam, sprawdziłam i zajadam bo są pyszne, nawet mogłabym się pokusić i powiedzieć że smaczniejsze od małosolnych tradycyjnych.
Są mega chrupiące i jedyne czego nie mają to koloru tradycyjnych bo choć smakują podobnie to kolor mają zieloniutki.
Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało bo zapewniam że na jednym razie się nie skończy.
Potrzeba tutaj tylko torebki foliowej i ogórków czyli mniej paprania ale co ja Wam tu opowiadam, spróbujcie i uwierzcie.
Ogórki małosolne w woreczku na sucho.
       
Składniki:
  • 1000 g ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej bo nie wszyscy lubią tak słone
  • 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki
  • liść chrzanu
  • 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 5 - świeżych liści laurowych
Przygotowanie ogórków:
  • Ogórki umyłam i osuszyłam.
  • Zaleca się ścięcie końcówek, ja tego nie robiłam.
  • Do dużego woreczka z zapięciem strunowym włożyłam ogórki, koper, słupki chrzanu, liść chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, dodałam pieprz, gorczycę oraz sól i liście laurowe.
  • Jeśli macie sól grubą dodajcie 1 łyżkę a jeśli macie sól miałką to wystarczy 1 łyżeczka.
  • Zamknęłam woreczek szczelnie, strunowo i potrząsając wymieszałam zawartość, uwaga aby nie przedziurawić woreczka.
  • Zamknięty worek włożyłam do lodówki na 4 godziny, potem wyjęłam i pozostawiłam na 20 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Ogórki gotowe do spożycia.
  • Po otwarciu woreczka należy trzymać je w lodówce.
Smacznego.
Inspiracje tutaj [ klik ]
Przepis kuchni rosyjskiej z miasta Perm.
"Podróże małe i duże"
Jaśminowiec

44 komentarze

  1. A to ciekawe :D Koniecznie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Woreczek jest chyba strunowy, nie strumieniowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha, a to Ci dopiero !!! Takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to sprawdzę! Nie do uwierzenia. Napiszę jak się uda zakisić takie ogórki. Naprawdę czarujesz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy sposób kiszenia ogórków. Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  6. o takim sposobie kiszenia ogórków jeszcze nie słyszałam, wypróbuję ale dopiero jak moje dorosną :)
    dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O takich na sucho słyszę pierwszy raz w życiu .... wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wyobrażam sobie zrobić ogórków na sucho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogorki robione w ten sposob pyszne. Znam ten sposob , robilam je juz kilka razy ,polecam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować.. takie eksperymenty lubię próbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że Ci zasmakują tylko uważaj z sola bo dochodzą mnie słuchy że za słone dla niektórych.
      Dla mnie były ok.

      Usuń
  11. To zbyt piękne żeby mogło być prawdziwe ;-) Wypróbuję z pewnością, choć przychodzi mi do głowy pewne usprawnienie(pogorszeie?) - wymiana worka na słoik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym słoikiem to nie wiem czy pogorszysz czy polepszysz bo chodzi tu a to aby one były np. na biwak albo pod namiot a tam słoików raczej nie fajnie dźwigać ale spróbuj, tylko mieszaj co i rusz bo w woreczku to one leżą w soku a w słoiku to na dnie będzie sok a w górze?

      Usuń
  12. lece po ogórki!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Niech smakują, ja tez byłam zaintrygowana a teraz mniamniuśne, że tak powiem.

      Usuń
  14. Robiłam w zeszłym roku (ale bez liści laurowych), robię dzisiaj bo jutro jedziemy nad morze, będą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłem te ogórki kilka dni temu.Jedyna uwaga to ,że soli jest chyba za dużo bo ogórki wyszły za słone.
    Jutro zrobię z połową soli, tzn. pół łyżki.
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Wojtku a czy ja nie napisałam że jak ktoś woli mniej słone to niech po prostu mniej doda soli? że jeśli sól gruba to więcej a jeśli miałka to mniej? Wypróbuj według własnej "słoności" i ciesz się pysznymi ogórami. Pozdrawiam.

      Usuń
  16. Są super ! Podchodziłam do tego z początku sceptycznie, ale niepotrzebnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, nie potrzebnie podchodziłaś sceptycznie, mogłaś cieszyć się już pysznymi ogórkami wcześniej.

      Usuń
  17. Nie wolno robić takich rzeczy w plastikowych workach! Wchodzi w reakcję i zjadacie pyszną truciznę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy użyć woreczków przeznaczonych do kontaktu z żywnością i po sprawie. Anonimie? przedstawisz się?

      Usuń
    2. Tez tak uważam.

      Usuń
    3. Też uważam że bzdury piszesz ale Twoja wola. Są woreczki przeznaczone do kontaktu z żywnością i żadnej ubocznej reakcji nie ma.

      Usuń
  18. Jaki to pieprz suszangielski ? Ziele angielskie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy w przepisie jest susz angielski? czy może pieprz syczuański? Pieprz syczuański - pieprz z Syczuanu lub pieprz chiński. Możesz dodać zwykłego jak nie masz syczuańskiego, ale nie ziele. Z kim mam przyjemność?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger