Zrobiłam, sprawdziłam i zajadam bo są pyszne, nawet mogłabym się pokusić i powiedzieć że smaczniejsze od małosolnych tradycyjnych.
Są mega chrupiące i jedyne czego nie mają to koloru tradycyjnych bo choć smakują podobnie to kolor mają zieloniutki.
Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało bo zapewniam że na jednym razie się nie skończy.
Potrzeba tutaj tylko torebki foliowej i ogórków czyli mniej paprania ale co ja Wam tu opowiadam, spróbujcie i uwierzcie.
Ogórki małosolne w woreczku na sucho.
Składniki:
- 1000 g ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej bo nie wszyscy lubią tak słone
- 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki
- liść chrzanu
- 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 5 - świeżych liści laurowych
- Ogórki umyłam i osuszyłam.
- Zaleca się ścięcie końcówek, ja tego nie robiłam.
- Do dużego woreczka z zapięciem strunowym włożyłam ogórki, koper, słupki chrzanu, liść chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, dodałam pieprz, gorczycę oraz sól i liście laurowe.
- Jeśli macie sól grubą dodajcie 1 łyżkę a jeśli macie sól miałką to wystarczy 1 łyżeczka.
- Zamknęłam woreczek szczelnie, strunowo i potrząsając wymieszałam zawartość, uwaga aby nie przedziurawić woreczka.
- Zamknięty worek włożyłam do lodówki na 4 godziny, potem wyjęłam i pozostawiłam na 20 godzin w temperaturze pokojowej.
- Ogórki gotowe do spożycia.
- Po otwarciu woreczka należy trzymać je w lodówce.
Inspiracje tutaj [ klik ]
Przepis kuchni rosyjskiej z miasta Perm.
"Podróże małe i duże"
Jaśminowiec |
44 komentarze
A to ciekawe :D Koniecznie spróbuję.
OdpowiedzUsuńNapisz jak smakowały.
UsuńWoreczek jest chyba strunowy, nie strumieniowy?
OdpowiedzUsuńCóż za cenna uwaga tym bardziej że anonimowa.
Usuńno faktycznie ciekawe
OdpowiedzUsuńWypróbuj Aga bo warto.
Usuńsię skusiłam i muszę stwierdzć że rewelacja!
Usuńfajnie że smakowały.
UsuńHa, a to Ci dopiero !!! Takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie i napisz jak smakowały.
UsuńJa to sprawdzę! Nie do uwierzenia. Napiszę jak się uda zakisić takie ogórki. Naprawdę czarujesz.
OdpowiedzUsuńElu sprawdź koniecznie i zaraz napisz jak smakowały.
UsuńCiekawy sposób kiszenia ogórków. Pozdrawiam:)*
OdpowiedzUsuńProszę koniecznie wypróbować i napisać jak smakowały.
Usuńo takim sposobie kiszenia ogórków jeszcze nie słyszałam, wypróbuję ale dopiero jak moje dorosną :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis:)
Ależ proszę bardzo, polecam się na przyszłość.
UsuńO takich na sucho słyszę pierwszy raz w życiu .... wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJolu napisz czy Ci smakowały tak jak nam ?
UsuńNie wyobrażam sobie zrobić ogórków na sucho :)
OdpowiedzUsuńWyobraź sobie i zrób, będziesz zaskoczona.
UsuńOgorki robione w ten sposob pyszne. Znam ten sposob , robilam je juz kilka razy ,polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuje Danusiu i pozdrawiam.
UsuńMuszę spróbować.. takie eksperymenty lubię próbować.
OdpowiedzUsuńMyślę że Ci zasmakują tylko uważaj z sola bo dochodzą mnie słuchy że za słone dla niektórych.
UsuńDla mnie były ok.
To zbyt piękne żeby mogło być prawdziwe ;-) Wypróbuję z pewnością, choć przychodzi mi do głowy pewne usprawnienie(pogorszeie?) - wymiana worka na słoik.
OdpowiedzUsuńZ tym słoikiem to nie wiem czy pogorszysz czy polepszysz bo chodzi tu a to aby one były np. na biwak albo pod namiot a tam słoików raczej nie fajnie dźwigać ale spróbuj, tylko mieszaj co i rusz bo w woreczku to one leżą w soku a w słoiku to na dnie będzie sok a w górze?
Usuńlece po ogórki!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńNapisz jak było?
UsuńJedno wielkie łał! <3
OdpowiedzUsuńJedno wielkie dziękuję.
UsuńIntrygujące 😊
OdpowiedzUsuńNiech smakują, ja tez byłam zaintrygowana a teraz mniamniuśne, że tak powiem.
UsuńRobiłam w zeszłym roku (ale bez liści laurowych), robię dzisiaj bo jutro jedziemy nad morze, będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńNo i jak Jolu? smakowały?
UsuńZrobiłem te ogórki kilka dni temu.Jedyna uwaga to ,że soli jest chyba za dużo bo ogórki wyszły za słone.
OdpowiedzUsuńJutro zrobię z połową soli, tzn. pół łyżki.
Wojtek
Drogi Wojtku a czy ja nie napisałam że jak ktoś woli mniej słone to niech po prostu mniej doda soli? że jeśli sól gruba to więcej a jeśli miałka to mniej? Wypróbuj według własnej "słoności" i ciesz się pysznymi ogórami. Pozdrawiam.
UsuńSą super ! Podchodziłam do tego z początku sceptycznie, ale niepotrzebnie !
OdpowiedzUsuńNo widzisz, nie potrzebnie podchodziłaś sceptycznie, mogłaś cieszyć się już pysznymi ogórkami wcześniej.
UsuńNie wolno robić takich rzeczy w plastikowych workach! Wchodzi w reakcję i zjadacie pyszną truciznę.
OdpowiedzUsuńNależy użyć woreczków przeznaczonych do kontaktu z żywnością i po sprawie. Anonimie? przedstawisz się?
UsuńTez tak uważam.
UsuńTeż uważam że bzdury piszesz ale Twoja wola. Są woreczki przeznaczone do kontaktu z żywnością i żadnej ubocznej reakcji nie ma.
UsuńJaki to pieprz suszangielski ? Ziele angielskie ?
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie jest susz angielski? czy może pieprz syczuański? Pieprz syczuański - pieprz z Syczuanu lub pieprz chiński. Możesz dodać zwykłego jak nie masz syczuańskiego, ale nie ziele. Z kim mam przyjemność?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.