Moje pucharki są małe ale za to przepyszne, delikatny puch w szklaneczce i chrupiące orzechy na wierzchu.
Bo któż nie lubi czekolady? a tutaj jest wyjątkowa i aromatyczna.
Zapewniam że nic więcej do szczęścia nie potrzeba, może tylko filiżankę kawy?
Polecam gorąco i ciekawa jestem co inni uczestnicy wydarzenia zaserwują.
Mus czekoladowy po portugalsku.
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 80 g cukru
- 200 g czekolady do gotowania deserowej
- 50 g masła
- solone orzechy nerkowca do posypania
Jajka najpierw wyszorowałam a potem sparzyłam we wrzącej wodzie przez 3 sekundy.
Najlepiej jaja kupować z pewnego źródła z certyfikatem jakości.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Do żółtek dodałam 2/3 cukru i ucierałam mikserem aż masa stała się aksamitna i miała konsystencję jasnego kremu.
Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z pokrojonym na kawałki masłem.
Po rozpuszczeniu czekoladę jeszcze mieszałam aż stała się jednolitą masą.
Teraz mieszając mikserem połączyłam masę czekoladową z ubitymi żółtkami.
Białka ubiłam na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
Potem delikatnie mieszając połączyłam pianę z białek z masą czekoladową.
Mus rozlałam do pucharków, posypałam posiekanymi solonymi nerkowcami i wstawiłam do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Pamiętajcie że jaja muszą być świeże, z pewnego źródła i przed spożyciem należy je umyć i wyparzyć.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty wiosny |
Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Lidia zdjęcie z FB
Marta z bloga Z Majeczką w kuchni
14 komentarze
Znów pyszności czarujesz....dzięki i do następnego...
OdpowiedzUsuńDo następnego Bożenko.
UsuńO ja.... Uwielbiam mus czekoladowy ! A z solonymi nerkowcami to musi być pyszota. Do następnego wspólnego pucharkowania/ pieczenia/ mieszania :D
OdpowiedzUsuńDo następnego Berni, dzięki wielkie.
UsuńMusu czekoladowego jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś go zrobić. Serdecznie pozdrawiam:)*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i ja a mus zrób bo warto, to bardzo wytworny deser.
UsuńKocham ten mus, a polecam Ci zrobić go z dodatkowym musem miętowym. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować z miętą. Pozdrawiam.
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńwłaśnie wróciłam z Portugalii i jestem zauroczona również kuchnią portugalską. Bardzo smakował mi mus czekoladowy. Zamierzam go przyrządzić. Czy parzysz jajka przed rozbiciem? (trochę obawiam się salmonelli). Pozdrawiam Joanna
Mus czekoladowy jest przepyszny i wcale się nie dziwię że Ci smakował.Wydawało mi się to naturalne że jaja parzymy ale skoro Ty masz mały kłopot to dopisze do przepisu.
UsuńJaja zawsze trzeba wyszorować jeśli chodzi o smażenie, pieczenie czy gotowanie, nie zaszkodzi również sparzyć chyba że mamy jaja z pewnego źródła, natomiast do jedzenia na surowo trzeba jaj sparzyć, wystarczy umyć skorupki i sparzyć 3 sekundy we wrzątku, wystarczy. Najlepiej jaja kupować u zaprzyjaźnionych gospodarzy czy z certyfikatem jakości. Miłego mieszania w ganku, pozdrawiam.
Portugalski w każdym wydaniu jest świetny :D
OdpowiedzUsuńPodobno, pozdrawiam.
Usuń:)
OdpowiedzUsuńZnaczy się smacznie?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.