sobota, 27 czerwca 2015

Mus czekoladowy po portugalsku

Utworzono wydarzenie na FB "Desery w pucharku" [ klik ] i ja w nim udział wzięłam po raz kolejny.
Moje pucharki są małe ale za to przepyszne, delikatny puch w szklaneczce i chrupiące orzechy na wierzchu.
Bo któż nie lubi czekolady? a tutaj jest wyjątkowa i aromatyczna.
Zapewniam że nic więcej do szczęścia nie potrzeba, może tylko filiżankę kawy?
Polecam gorąco i ciekawa jestem co inni uczestnicy wydarzenia zaserwują.
Mus czekoladowy po portugalsku. 


 
                    Składniki:
  • 5 dużych jaj 
  • 80 g cukru
  • 200 g czekolady do gotowania deserowej
  • 50 g masła
  • solone orzechy nerkowca do posypania

Jajka najpierw wyszorowałam a potem sparzyłam we wrzącej wodzie przez 3 sekundy.
Najlepiej jaja kupować z pewnego źródła z certyfikatem jakości.
Białka oddzieliłam od żółtek.
Do żółtek dodałam 2/3 cukru i ucierałam mikserem aż masa stała się aksamitna i miała konsystencję jasnego kremu.
Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z pokrojonym na kawałki masłem.
Po rozpuszczeniu czekoladę jeszcze mieszałam aż stała się jednolitą masą.
Teraz mieszając mikserem połączyłam masę czekoladową z ubitymi żółtkami.
Białka ubiłam na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
Potem delikatnie mieszając połączyłam pianę z białek z masą czekoladową.
Mus rozlałam do pucharków, posypałam posiekanymi solonymi nerkowcami i wstawiłam do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Pamiętajcie że jaja muszą być świeże, z pewnego źródła i przed spożyciem należy je umyć i wyparzyć.


Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty wiosny
Razem ze mną desery w pucharku przygotowywali: 
Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie 
Lidia zdjęcie z FB
Marta z bloga Z Majeczką w kuchni 

14 komentarze

  1. Znów pyszności czarujesz....dzięki i do następnego...

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja.... Uwielbiam mus czekoladowy ! A z solonymi nerkowcami to musi być pyszota. Do następnego wspólnego pucharkowania/ pieczenia/ mieszania :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musu czekoladowego jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś go zrobić. Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ten mus, a polecam Ci zrobić go z dodatkowym musem miętowym. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj,
    właśnie wróciłam z Portugalii i jestem zauroczona również kuchnią portugalską. Bardzo smakował mi mus czekoladowy. Zamierzam go przyrządzić. Czy parzysz jajka przed rozbiciem? (trochę obawiam się salmonelli). Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus czekoladowy jest przepyszny i wcale się nie dziwię że Ci smakował.Wydawało mi się to naturalne że jaja parzymy ale skoro Ty masz mały kłopot to dopisze do przepisu.
      Jaja zawsze trzeba wyszorować jeśli chodzi o smażenie, pieczenie czy gotowanie, nie zaszkodzi również sparzyć chyba że mamy jaja z pewnego źródła, natomiast do jedzenia na surowo trzeba jaj sparzyć, wystarczy umyć skorupki i sparzyć 3 sekundy we wrzątku, wystarczy. Najlepiej jaja kupować u zaprzyjaźnionych gospodarzy czy z certyfikatem jakości. Miłego mieszania w ganku, pozdrawiam.

      Usuń
  6. Portugalski w każdym wydaniu jest świetny :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger