Na pewno polubicie i pokochacie ten smak, polecam.
Ciasto jest bardzo wilgotne a nawet bym powiedziała że zakalcowate ale jakże pyszne, musicie spróbować.
Korzenne ciasto z persymoną.
Składniki: ( tortownica 26 cm )
- 2 owoce persymony
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g sera ricotta
- 1/2 łyżeczki cynamonu + do posypania
Z połowy owocu wraz ze skórką skroiłam pół plasterki, będą do dekoracji a resztę zmiksowałam na gładki mus.
Do musu z kaki dodałam jajka, cukier, olej i wszystko dobrze wymieszałam.
Teraz do masy dodałam mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do piernika i dobrze zmiksowałam.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno - a brzeg wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Ciasto wlałam do formy i piekłam w 180 C przez około godzinę lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawiłam ciasto do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjęłam z formy.
W czasie gdy ciasto stygło przygotowałam polewę.
Śmietankę ubiłam z cukrem na gesty krem, dodałam ricottę i wymieszałam delikatnie.
Dodałam teraz cynamon i ponownie wymieszałam.
Posmarowałam wystudzone ciasto serowa polewą, ułożyłam pół plastry owoców i posypałam cynamonem.
Ciasto wstawiłam do lodówki na godzinę aby polewa się ściągnęła.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Ogrody Babilonu [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Perły poranka |
2 komentarze
Pyszne, ale o tej porze roku persymona nie owocuje....
OdpowiedzUsuńJak sie pojawi będzie jak znalazł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.