Miałam nadmiar sera twarogowego i dzięki temu placuszki powstały.
Są pulchne, aromatyczne, jak je smażyłam to pachniało na całej klatce schodowej.
Zachęcam wszystkich do usmażenia takich placuszków, teraz dodatkowo można podać je z truskawkami.
Cynamonowe placuszki twarogowe.
Składniki: ( 3-4 porcje )
- 580 g sera twarogowego półtłustego
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do obtaczania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- masło do smażenia
- około 2 łyżek cynamonu do smażenia
Ser rozgniotłam widelcem, dodałam sól, cukier puder oraz jaja i dobrze wymieszałam.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do sera.
Wyrobiłam ciasto.
Z ciasta formowałam owalne placuszki - kotleciki i obtaczałam je w mące.
Na patelni rozgrzałam masło na małym ogniu, dodałam cynamon i układałam na cynamonowym maśle placuszki.
Smażyłam na złoty kolor z obu stron na niewielkim ogniu.
Nie smażcie na silnym ogniu bo cynamon zacznie się palić i stanie się gorzki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W lesie |
2 komentarze
Ciekawa opcja :) Z pewnością warta spróbowania.
OdpowiedzUsuńNo jasne , zachęcam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.