Truskawki są teraz najlepsze pod warunkiem jednak że nie były sypane bo i takie udało mi się kupić i pachniały olejem napędowym.
Kupcie zatem pyszne truskawki - próbujcie przy zakupie i pieczemy.
Ciasto cytrynowe z truskawkami.
Składniki: ( tortownica 22 cm )
- 500 g truskawek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajo
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 50 g masła
- 2 jaja
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- sok z 2 cytryn ok. 1/2 szklanki
- skórka otarta z 2 cytryn
Do miski wsypałam mąkę, dodałam zimne masło pokrojone na kawałki i posiekałam.
Dodałam teraz cukier, jajo i zagniotłam szybko ciasto.
Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Tortownicę wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem.
Schłodzonym ciastem wylepiłam spód i boki - na 3 centymetry - tortownicy.
Ponakłuwałam spód i boki widelcem, położyłam kawałek papieru do pieczenia na ciasto, wysypałam groch lub fasolę dla obciążenia i piekłam spód przez 20 minut w temperaturze 175 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu zdjęłam papier z grochem.
W czasie gdy spód się piekł zrobiłam masę cytrynową.
Skórkę otarłam z 2 cytryn i wycisnęłam z nich sok.
Masło stopiłam w garnuszku i wystudziłam.
Jaja ubiłam z cukrem na puszysta masę i dodałam do niej sok i skórkę z cytryny, wymieszałam.
Potem dodałam rozpuszczone masło, wymieszałam jeszcze raz i wylałam masę na podpieczony spód.
Ponownie wstawiłam do piekarnika na 15 minut w tych samych parametrach.
Gdy wyjełam ciasto z piekarnika jeszcze na ciepłym ułożyłam połówki truskawek.
Wystudziłam najpierw na blacie a potem w lodówce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Inowrocławiu |
4 komentarze
Wygląda bajecznie ... Poproszę porcyjkę do kawusi :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, posiedzimy przy kawce.
UsuńBardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.