Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie jak już dawno nie pachniała.
Może dlatego że w mojej okolicy deszcze dawno nie padały a słonko przygrzewało.
Kwiaty zrywamy z daleka od dróg i szos, najlepiej rano i nie po deszczu.
Można je wypłukać ale ja tego nie robię.
Ciasto z mąki ryżowej nadaje racuszkom chrupkości.
Chrupiące racuszki akacjowe.
Składniki:
- 15 kiści kwiatów akacji
- 150 ml wody
- 3 - 4 łyżki mąki ryżowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Z wody, mąki i soli zrobiłam ciasto.
Maczałam kwiaty akacji wraz z szypułką i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Za każdym razem jak maczałam kwiaty mieszałam ciasto gdyż mąka ryżowa szybko opada na dno.
Osączałam racuszki na ręczniku papierowym.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Robinia akacjowa czyli grochodrzew czyli akacja |
4 komentarze
U mnie niestety akacja dawno przekwitła, bez jeszcze jest, racuszki przepyszne!
OdpowiedzUsuńJak to? u mnie w pełnym rozkwicie.
UsuńZaglądam,podziwiam i pozdrawiam serdecznie:))))))))))))))
OdpowiedzUsuńDziekuje za odwiedziny, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.