Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych.
Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta - karotenu niż marchew.
Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe.
No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni?
Tutaj jako dodatek do chleba ale nie za dużo bo ma on specyficzny zapach rozmoczonego zboża a nie wszystkim on pasuje.
Taka ilość jaka tutaj w chlebie nie jest specjalnie wyczuwalna a swoje robi.
Chleb pszenny z młodym jęczmieniem na kefirze.
Składniki: ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
- 12 g drożdży instant
- 1,5 łyżki młodego zielonego jęczmienia
- 1 szklanka pestek dyni
- 1 kg mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml kefiru
- 600 ml letniej wody
Do miski wsypałam mąkę, drożdże, oraz dodałam pestki dyni, sól oraz proszek zielonego jęczmienia, wymieszałam.
Teraz dodałam kefir wymieszany z wodą i wymieszałam.
Wyrabiałam ciasto kilka chwil aby składniki się połączyły.
Ciasto nie jest bardzo gęste.
Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto odgazowałam uderzając w nie pięścią i przełożyłam do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.
Gdy chleby urosną do wysokości foremek piekłam chleb przez 40 minut w temperaturze piekarnika 200 C z opcją grzania góra/dół.
Studziłam chlebki na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tężnie - Ciechocinek |
2 komentarze
Ciekawy przepis..chlebek wyglada pysznie..muszę taki zrobić...tylko ile dać świeżych drożdży...zawsze mam problem z takim zamiennikiem.
OdpowiedzUsuń24 g świeżych drożdży Bożenko, ja zawsze robie x 2 , pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.