Dodajemy to co lubimy, u mnie tym razem mąka orkiszowa, pszenna i graham a także zarodki pszenne stabilizowane i prażona cebulka.
Chcę Wam pokazać że pieczenie chleba to nic trudnego trzeba tylko się za to zabrać a potem zajadamy pyszny chleb własnej produkcji i wszyscy nam zazdroszczą.
Chleb orkiszowy z zarodkami i prażoną cebulką.
Składniki : ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
- 335 g mąki orkiszowej jasnej
- 450 g mąki pszennej T 650
- 215 g mąki pszennej graham
- 1/2 szklanki zarodków pszennych stabilizowanych
- 1 szklanka cebulki prażonej + do posypania
- 2 łyżeczki soli
- 50 g świeżych drożdży
- 750 ml letniej wody
Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam aż składniki się połączyły.
Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu odgazowałam ciasto uderzając w wierzch ciasta łyżką.
Przełożyłam ciasto do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak chleby wyrosły spryskałam wierzch wodą i posypałam cebulką.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dól przez 35 - 40 minut.
Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Muchomor |
2 komentarze
Znów chlebuś tak pysznie wyglądający:))ciągle kusisz:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńLubie kusić Reniu, lubię. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.