Ja uwielbiam befsztyk tatarski zwany tatarem od zawsze, jestem zodiakalnym lwem i bez mięsa nie umiem i chyba nie chcę.
Befsztyk tatarski to mięso wołowe jadane na surowo i dlatego powinno być bardzo świeże.
Pamiętajcie także aby mięso na befsztyk było pierwszej klasy czyli albo polędwica albo ligawa wołowa.
Do tego dodatki i świeże jajo i przystawka gotowa.
Befsztyk tatarski.
Składniki : ( 2 porcje )
- 200 g mięsa wołowego z polędwicy lub ligawy
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżka kaparów
- 1 szalotka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 żółtka
- ogórek konserwowy
- papryka konserwowa
Dodałam do mięsa sól, pieprz oraz posiekane kapary, szalotkę oraz łyżkę sosu sojowego i wymieszałam dokładnie.
Na talerzu ułożyłam wieniec z mięsa, w środku zrobiłam wgłębienie w którym umieściłam żółtko jaja wyszorowanego wcześniej i sparzonego.
Dookoła mięsa ułożyłam posiekaną paprykę i ogórka.
Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego.
"Podróże małe i duże"
Kolorowe drzewa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.