Tym razem podałam ją z muszelkami i grzybami leśnymi.
Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną.
Ja dodałam grzyby leśne - miałam mrożone ale tu pełna dowolność.
Zupa pomidorowa z grzybami.
- 600 ml soku pomidorowego
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 3 małe marchewki
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietanki 36 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 g makaronu muszelki małe
- 500 g grzybów leśnych
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam sok pomidorowy oraz bulion, postawiłam na ogniu aby się zagotował a w tym czasie obrałam marchewki i pokroiłam je na kawałki.
- Gotowałam jakieś 10 - 15 minut, dodając sól i pieprz do smaku.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
- Grzyby rozmroziłam i osuszyłam, podsmażyłam na maśle klarowanym jakieś 10 - 12 minut.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Mąkę wymieszałam ze śmietanką i zaprawiłam zupę, zagotowałam.
- Na talerz wlałam zupę, włożyłam porcje makaronu , posypałam posiekaną natkę i ułożyłam podsmażone grzyby.
2 komentarze
Pomidorową z muszelkami uwielbiam.
OdpowiedzUsuńGrzybową z muszelkami też...
Ech ten mój tradycjonalizm!
Twój eksperyment mnie jednak bardzo zaskoczył.
Czy wypróbuję? Przyznaję, że raczej nie.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Czemu boisz sie eksperymentów Lusiu, wychodzą z tego pyszne obiady, zapewniam.
UsuńPozdrawiam.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.