Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni.
Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią.
Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku.
Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby.
Składniki: ( 2 duże porcje )
- 300 g makaronu włoskiego Arcobaleno
- 500 g grzybów mieszanych - kurki, podgrzybki, "panienki"
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka pure z dyni
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 - 3 łyżki listków tymianku cytrynowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta nitek chili
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Kiełbasę chorizo pokroiłam w plastry i podsmażyłam na suchej patelni wytapiając z niej paprykowy tłuszcz.
Zdjęłam kiełbasę z patelni a na tłuszczu podsmażyłam cebulę pokrojoną w dużą kostkę oraz drobno posiekany czosnek.
W drugim garnuszku rozgrzałam olej rzepakowy i dodałam oczyszczone lub rozmrożone grzyby, smażyłam aż cała woda odparowała jakieś 10 - 12 minut.
Na patelnię następnie dodałam pure z dyni i śmietankę, wymieszałam i dodałam przyprawy.
Zagotowałam i włożyłam kiełbasę i wcześniej ugotowany w osolonej wodzie al'dente makaron oraz podsmażone grzyby.
Wszystko wymieszałam i gotowałam jakieś 5 minut, na koniec dodałam sos ostrygowy.
Podałam gorące bo takie najlepiej smakują.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Opieńka miodowa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.