Podana przeze mnie dziś wątróbka jest chrupiąca, jędrna a ze szpinakiem smakuje wybornie.
Może skuszę jakiegoś niejadka wątróbkowego.
Ja użyłam do potrawy grzybów leśnych ale równie dobrze możecie użyć małych pieczarek.
Zapraszam bo i żelaza dużo pojecie z wątróbki i szpinaku i pyszne danie zaspokoi Wasze gusta.
Wątróbka z grzybami leśnymi i szpinakiem.
Składniki: ( 4 porcje )
- 1 duża wątróbka wieprzowa - ok. 1 kg
- 1 litr mleka
- 1 cebula biała czosnkowa
- 1 cebula żółta
- sól czosnkowa
- olej rzepakowy do smażenia
- 150 g szpinaku baby
- garść panienek - muchomor rdzawobrązowy
- garść siwek - gołąbek białozielonawy
- garść podgrzybków
- olej rzepakowy do smażenia
- 1/2 pęczka kolendry
- sól czosnkowa
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkeim i bazylią
- starty ser kozi długodojrzewający
Obrałam cebulę i pokroiłam ją w piórka.
Wąrtróbkę wyjęłam z mleka i osuszyłam.
Na patelnię wlałam 2-3 łyżki oleju i podsmażałam wątróbkę z obu stron na złoty kolor.
Pod koniec podsmażania posypałam mięso solą czosnkową.
Nie sólcie wątróbki wcześniej bo będzie twarda i niesmaczna.
Teraz na patelnię włożyłam pokrojoną cebulę,
podsmażyłam ją, dodałam listki szpinaku, podsmażyłam, przykryłam pokrywką i dusiłam jakieś 10 minut, obracając watróbkę w połowie duszenia na drugą stronę.
Na drugiej patelni rozgrzałam olej.
Wszystkie grzyby oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam na oleju aż puściły sok a potem do odparowania soku.
Doprawiłam do smaku solą czosnkową, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Posypałam posiekaną kolendrą.
Wątróbka po usmażeniu powinna chwilę odpocząć i można już ją kroić w plastry.
Podałam wątróbkę z cebulką i szpinakiem a także z gotowanymi ziemniakami i grzybami.
Posypałam wszystko startym serem długodojrzewającym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek zajęczy |
2 komentarze
Lubię wątróbkę.
OdpowiedzUsuńNo to witaj w klubie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.