Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a do tego chrupiąca kruszonka, poezja smaku.
Tak jak Dorota miałam wiśnie mrożone które wcześniej rozmroziłam.
Zachęcam do upieczenia takiego rabarbarowego ciasta bo warto oj warto.
Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką.
Składniki: ( forma 24 x 24 )
- 125 g miękkiego masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 duże jaja
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 12 %
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 400 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 2 cm
- 300 g wiśni - miałam mrożone
- cukier puder trzcinowy do posypania
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 g roztopionego masła
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wiśnie wyjęłam dzień wcześniej z zamrażarki i rozmroziłam na półce w lodówce.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiałam.
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utarłam mikserem do białości.
Potem dodawałam jajo, zmiksowałam, potem drugie jajo zmiksowałam.
Dodałam esencję waniliową.
Teraz na zmianę dodawałam przesiane mąki i śmietanę aż do wyczerpania składników, ciągle miksowałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia - robię to według sposobu Jamiego Olivera i zawsze jest ok.
Wycinam kawałek papieru do pieczenia odpowiedni do blaszki, pod ciepłą wodą zwijam go w kulę, namaczam, otrząsam i wtedy jest tak plastyczny że ładnie wyłożyć nim można każdą blaszkę.
Wylałam ciasto do formy - jest go dość mało ale urośnie.
Na ciasto ułożyłam kawałki rabarbaru i rozmrożone wiśnie, jest dużo owoców ale ułożyć należy ściśle to się zmieszczą.
Rozpuszczone masło połączyłam z ekstraktem waniliowym, mąką i cukrem tworząc kruszonkę i posypałam nią wierzch ciasta.
Piekłam ciasto w 170 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
"Podróże małe i duże"
Goście na forsycji |
6 komentarze
Też kocham rabarbar, więc to ciasto mnie kuuusi;)
OdpowiedzUsuńWarte jest upieczenia, smak rewelacyjny, polecam.
UsuńMmmm smakowicie wygląda. Mam wrażenie, że pachnie aż tu. Chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie się skuś, a jak poczujesz ten zapach....
UsuńOj, nie lubię takiego placka :/
OdpowiedzUsuńCzego w nim nie lubisz?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.