W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar.
Dla mnie idealnie a dla Was?
Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało.
Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej graham
- 1 łyżka maku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 130 g zimnego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 ml lodowatej wody
- 100 g miękkiego masła
- 100 g płatków migdałowych lub mąki migdałowej
- 70 g cukru trzcinowego
- 60 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 5 - 6 łodyg rabarbaru
- garść cukru gruby kryształ
- syrop klonowy
Najpierw zrobiłam cisto.
Mąki wymieszałam ze sobą, dodałam skórkę otartą z cytryny, suchy mak, cukier i wymieszałam ze sobą.
Potem dodałam pokrojone w małą kostkę zimne masło i posiekałam - można nożem na drobniutką kruszonkę.
Dodałam teraz zimną wodę, zagniotłam ciasto które zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na 30 minut.
Teraz zajęłam się kremem.
Ja miałam mąkę migdałową więc wymieszałam ją z mąką zwykłą.
Jeśli macie tylko płatki migdałowe należy je razem z mąką włożyć do blendera i zmiksować na mąkę.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę a nastepnie dodałam jajo i dalej chwilę miksowałam.
Teraz dodałam mąkę migdałową i zwykłą i wszystko razem zmiksowałam.
Masa jest gęsta ale plastyczna.
Wyjęłam ciasto z zamrażarki i rozwałkowałam między dwoma foliami na dość duży prostokąt.
Przeniosłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarowałam ciasto kremem migdałowym zostawiając brzegi około 1,5 centymetrowe, które zawinęłam do środka.
Teraz zmierzyłam od końca zawinietego brzegu do końca i na taką długości pokroiłam łodygi rabarbaru, potem przecięłam go wzdłuż na połowę.
Ułożyłam rabarbar przecięciem do dołu jeden obok drugiego dociskają go do kremu.
Na wierzchu posypałam grubo cukrem kryształem.
Piekłam tartę w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut aż ciasto się zrumieniło.
Po upieczeniu i wystudzeniu polałam ciasto syropem klonowym.
Smacznego.
Przepis Angie [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Majowe konwalie |
10 komentarze
Wygląda pysznie :) z chęcią bym taki zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo czętuj się jest pycha.
Usuńale pysznie wygląda :) a miałam dziś kupić rabarbar
OdpowiedzUsuńKupuj szybciutko i upiecz.
Usuńto musi smakować cudownie!
OdpowiedzUsuńTak, smakuje cudownie, polecam.
UsuńU Ciebie jak zwykle pyszności.
OdpowiedzUsuń500 lat nie jadłam rabarbaru.
Mam na niego ogromną ochotę gdy zobaczyłam u Ciebie na blogu.
Pozdrawiam:)*
O matko yto niedobrze , ja rabarbar jadam przez cały czas, jestem uzalezniona hi hi, pozdrawiam.
UsuńWyszła Ci świetnie, aż nabrałam ochoty na zrobienie jej ponownie; ))
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis Angie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.