Dni coraz cieplejsze więc można chłodzić się takim właśnie serniczkiem na zimno.
Polecam gorąco bo i pyszny on i szybko się robi.
Pyszny sernik na zimno z jagodami i truskawkami.
Składniki: - tortownica 22 cm
- 900 g serka homogenizowanego waniliowego
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki ksylitolu
- 200 g jagód leśnych - miałam mrożone
- 8 - 10 truskawek
- 30 g żelatyny - 3 łyżki
- 1/3 szklanki wody
- ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie sernika:
- Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubiłam na gęsty krem z dwoma łyżkami ksylitolu.
- Ubitą śmietanę wymieszałam z serkami waniliowymi i ziarenkami z laski wanilii.
- Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki zimnej wody a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
- Kiedy lekko przestygła cienkim strumieniem wlałam ją do masy serowej.
- Jeśli zdarzyłoby się tak że żelatyna się zbryli bo różnica temperatur może tak sprawić wystarczy miskę z masą serową postawić na garnku z wrząca wodą i jak ser lekko się podgrzeje żelatyna rozpuści się ponownie.
- Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą i wlałam do niej masę serową.
- Na masę serową wyłożyłam rozmrożone jagody i widelcem przemieszałam tworząc mozaikę.
- Wstawiłam do lodówki aby sernik lekko się ściągnął na jakieś 20 minut.
- Truskawki wraz z szypułkami pokroiłam w plastry i ułożyłam na połowie sernika.
- Wstawiłam ponownie do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Mniszek lekarski - Mlecz |
8 komentarze
Pysznie wygląda i nie wątpię, że tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności przesyłam :)
Zapewniam że jest pyszny.
UsuńSwietny serniczek, ąz jest ochota porwać kawałek :)
OdpowiedzUsuńPorywaj i zapraszma na kawkę.
UsuńNie lubię serników :)
OdpowiedzUsuńAz mi się wierzyć nie chce że mozna nie lubić serników ale szanuję.
UsuńBardzo apetycznie się prezentuje, lubię serniki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Dziękuję Mikołaju.Ja tez uwielbiam serniki pod każdą postacią.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.