Postanowiłam sobie że w tym roku owoce czy warzywa sezonowe wykorzystam do ostatniego owocka.
Pudding czyli trochę wspomnień z dzieciństwa a więc dobre wspomnienia i do tego ukochany rabarbar, czego chcieć więcej.
Dodam że deser zjedzony w najlepszym towarzystwie, rozkosz.
Zapraszam gorąco i polecam.
Pudding waniliowo - kokosowy z rabarbarem.
Składniki : ( 4 porcje )
- 200 g ryżu jaśminowego
- 400 g mleka kokosowego
- 400 g mleka krowiego
- 1 laska wanilii
- 40 g cukru trzcinowego
Rabarbar:
- 3 - 4 laski rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wody
- Rabarbar umyłam i poprzekrawałam na kawałki około 2 centymetrowe.
- Włożyłam rabarbar do garnuszka, wlałam wodę i wsypałam cukier, rozgotowałam warzywo na papkę.
- Pozostawiłam do przestygnięcia.
- Do garnka wsypałam ryż jaśminowy bez płukania, dodałam oba mleka, ziarnka z przekrojonej laski wanilii razem ze strączkiem, cukier i gotowałam około 20 minut tyle aby ryż się rozkleił i wchłonął cały płyn.
- W trakcie gotowania wyjęłam strąk wanilii.
- Na dno pucharków włożyłam dwie łyżki rabarbaru, potem warstwę ryżu, teraz żurawina, ponownie rabarbar, ryż i reszta rabarbaru na środek.
- Na wierzchu posypałam posiekanym suszonym aloesem.
- Deser można podawać zimny jak i ciepły, tak i tak smakuje wybornie.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Bez lilak |
1 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.