Polecam tak przyrządzone ryby bo to szybko i zdrowo a grzybów użyjcie ulubionych.
Na naszym talerzu wylądowały gołąbki białozielone zwane też siwkami.
Czasami w takiej prostocie największa siła.
Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni.
Składniki: ( 2 porcje )
- 50 g fileta z pstrąga łososiowego
- olej omega 3
- sól
- pieprz
- gruby plaster cytryny
- 1 gałązka lippia citrus - werbena cytrynowa
- 500 g grzybów - u mnie gołąbki białozielone
- 1/2 cebuli czosnkowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- olej omega 3
- koperek
- parmezan do posypania
Filet umyłam, osuszyłam i natarłam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej omega 3 i włożyłam gałązkę werbeny cytrynowej oraz plaster cytryny, smażyłam do momentu aż cytryna zmiękła - 3 minuty i zdjęłam z patelni.
Teraz na patelnię włożyłam rybę najpierw stroną ze skórą aby się nie rozpadła.
Smażyłam kilka chwil aż pojawiła się na pstrągu od strony smażenia jaśniejsza obwódka, wtedy przewróciłam na drugą stronę i podsmażyłam jakieś 3 minuty.
Na drugiej patelni podsmażyłam na oleju posiekaną cebulę i czosnek a potem dodałam kapelusze grzybów.
Smażyłam aż woda z grzybów prawie odparowała, posoliłam i dodałam pieprzu.
Pstrąga podałam z grzybami posypanymi parmezanem i koperkiem oraz z żółtymi pomidorami i ziemniakami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Leśne parasolki |
4 komentarze
rewelacja taki obiad:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że się podoba.
UsuńKocham grzybki :) a łososia uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie przyrządź sobie taki obiad, będzie pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.