Jak w mojej lodówce zostają resztki takie że nie wiadomo co z nich zrobić to jakieś placki będą na bank.
Tym razem był ser biały i trzeba było go wykorzystać nie piekąc następnego sernika bo te uwielbiam i tak powstały placuszki.
Zachęcam do pieczenia.
Placuszki otrębowo - ryżowo - serowe.
Składniki: ( 10 - 12 placuszków )
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych
- 6 łyżek otrębów pszennych prażonych
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- syrop klonowy
- mleko zagęszczone
- dżem
- miód
Dodałam do miski z serem otręby pszenne oraz płatki ryżowe.
Wymieszałam i dodałam teraz jajo, cukier puder oraz szczyptę soli i łyżkę mąki pszennej.
Wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam na 15 minut aby płatki napęczniały.
Z ciasta rękoma lepiłam placuszki dość grube i smażyłam na suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
Można dodać na patelnię odrobinę oleju jeśli nie macie patelni na której można smażyć bez tłuszczu.
Podałam placuszki z syropem klonowym i mlekiem zagęszczonym ale podajcie z tym co lubicie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Muchomor czerwony |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.