Szukałam na allegro, w sklepach internetowych a kupiłam w obi jako kamień do budowy chodników ogrodowych i dzięki temu zapłaciłam 9,99 a nie 40 czy 50 złotych.
Płyta jest granitowa w rozmiarze 30 x 30.
Wstawiłam ją do piekarnika, nagrzałam do 250 C i wypiekałam 30 minut po czym zostawiłam ją w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia a trwa to dość długo bo płyta długo trzyma ciepło.
Teraz mogę piec super pizze.
A że okres szparagowy właśnie w pełni więc nie mogłam się oprzeć pokusie i właśnie taka pizza wylądowała na naszym talerzu.
Zapraszam gorąco do wypróbowania.
Pizza ze szparagami i jarmużem na kamieniu.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki pszennej graham
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 małe jajo
- 1/8 szklanki oleju
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 12,5 g świeżych drożdży
- 500 g zielonych szparagów - 1 pęczek
- garść obranego jarmużu
- 1 kulka mozzarelli
- 1 - 2 łyżki sosu chili
Mąkę, drożdże, cukier, jajo, sól oraz olej i wodę włożyłam do misy robota i wyrobiłam na jednolite ciasto.
Ciasto można wyrabiać ręcznie, nie ma żadnego problemu, ja po prostu mam to udogodnienie i wyrabiam przy pomocy robota.
Ciasto odstawiłam na 10 minut aby odpoczęło.
Szparagi umyłam i odłamałam twarde końcówki, zblanszowałam w osolonej wodzie ze szczyptą cukru 3 minuty.
Odcedziłam szparagi i przekroiłam wzdłuż na połowę.
Z ciasta uformowałam pizzę w kształcie kwadratu, uformowałam brzeg bo uwielbiam chrupiący brzeg pizzy a wierzch ciasta posmarowałam sosem chilli, potem ułożyłam jarmuż,
na nim plastry sera,
potem poprzekrawane szparagi i na koniec ponownie plastry sera.
Kamień do pizzy rozgrzałam w piekarniku do temperatury 250 C i zsunęłam na niego moją pizzę.
Piekłam przez 10 minut z opcją grzania góra/dół.
Nie potrzeba do tej pizzy żadnych więcej dodatków, polecam.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Miss - kózka |
10 komentarze
Pizza wygląda bardzo smakowicie! Chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się. Dziękuję.
UsuńJak to pysznie wygląda! :) Aż chce się jeść! :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała skosztować :)
Zapraszam serdecznie. Dziękuję.
UsuńMmm... Wygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Taka domowa pizza jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, zdrowsza i chrupiąca, polecam.
UsuńWitam.A czy przy okazji tak pysznego przepisu mogę zapytać jak wypala się taki kamień? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRenko, wstawiłam taki kamień granitowy 30 x 30 do piekarnika i w temperaturze 250 C wygrzewałam go przez 30 minut. Potem musi on w wyłączonym piekarniku ostygnąć a trwa to bardzo długo bo bardzo długo trzyma ciepło.Pozdrawiam.
UsuńAleż mnie tym chodnikowym kamieniem do pizzy zaintrygowałaś!
OdpowiedzUsuńSama byłam zdziwiona ż eto takie proste, kamień musi byc granitowy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.