sobota, 9 maja 2015

Paella makaronowa z owocami morza i pikantnym sosem pikada

Paella czyt. paeja to danie kuchni hiszpańskiej z ryżu i dodatków.
Ja przygotowałam paellę z makaronu wygladem przypominającego ryż.
W rezultacie takiej podmiany wyszło danie pyszne i wykwintne.
Polecam gorąco danie kuchni hiszpańskiej.
Paella makaronowa z owocami morza i pikantnym sosem pikada.
   
                     Składniki: ( 4 porcje )
  •  4 łyżki oliwy
  • duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 kolby kukurydzy
  • 300 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu
  • 1/2 szklanki Martini Bianco
  • 1/2 szkalnaki Martini extra dry
  • kopiasta łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu rybnego
  • 800 g langustynek
  • 500 g filetów z mintaja
  • sól
  • pieprz
  • cytryna do podania
                  Pikada:
  • 80 g migdałów hiszpańskich delikatnie solonych 
  • 100 ml oliwy z oliwek - przywiozłam z Hiszpanii
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z jedenj cytryny 
  • ostra papryczka 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Najpierw zabrałam się za paellę.
Seler naciowy drobno pokroiłam, czosnek i cebulę posiekałam.
Posiekałam również papryczkę ale bez pestek, ostrość wyregulujemy sobie pikadą.
Kukurydzę pokroiłam na kawałki 2 - 3 centymetrowe.
Na patelni do paelli rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek, cebulę i papryczkę.
Następnie na patelnię wsypałam makaron, przesmażyłam i wlałam Martini słodkie i wytrawne.
Kiedy makaron wchłonął wino dodałam na patelnię kukurydzę i passatę pomidorową.
Zagotowałam zawartość patelni i powoli dodawałam bulion, gotowałam do momentu aż makaron zmięknął, wtedy na patelnię dodałam obrane i oczyszczone langustynki i filet z mintaja pokrojony na kawałki około pięciocentymetrowe układając je na wierzchu aby potem nie mieszać i nie uszkodzić filetów.
Zmniejszyłam pod patelnią ogień i pod przykryciem zostawiłam paellę na 7 - 8 minut.
Gotową paellę doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dodałam do niej masło, lekko przemieszałam.
W czasie jak paella się gotowała zrobiłam pikadę.
Migdały podprażyłam na suchej patelni, włożyłam je do blendera.
Dodałam również posiekaną natkę, posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami.
W blenderze wylądowały także posiekany czosnek, sok i skórka z cytryny, oliwa z oliwek oraz sól.
Zmiksowałam wszystko na gęsty sos.
Paellę podałam z kawałkami cytryny i pikadą. 
Każdy na talerzu doda tyle ostrości w postaci pikady ile uzna za stosowne. 

Smacznego.
Przepis Maryla Musidłowska
"Podróże małe i duże"
Opieńki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger