czwartek, 7 maja 2015

Omlet z pomidorem, stokrotkami i mniszkiem

Maj najpiękniejszy miesiąc roku a i najbardziej obfity w zioła, "chwasty" i kwiatki na nasz stół.
Zbieramy młode listki pokrzywy majowej do suszenia, zbieramy stokrotki na syrop [ klik ] zbieramy kwiaty mniszka na miodek albo do tempury.
Same smakowitości i zdrowie na talerzu.
Tym razem z kwiatków mniszka i stokrotek wyczarowałam smakowity omlet na śniadanie i przed chwilą skończyliśmy go zajadać, pyszny.
Pamiętajcie nie zbierajcie ziół i kwiatów przy szosach i ulicach, róbcie to w przydomowych ogródkach, działkach czy na łące.
Omlet z pomidorem, stokrotkami i mniszkiem.


   
                       Składniki: ( 1 omlet patelnia 28 cm )
  • 5 jaj
  • 1 duży pomidor
  • kilka kwiatów mniszka lekarskiego
  • garść stokrotek
  • mała garść rukoli
  • sól borowikowa
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka masła klarowanego


Jaja wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem, dodałam sól borowikową oraz pieprz cayenne, wymieszałam.
Pomidora pokroiłam w plasterki w tą stronę aby po przekrojeniu widać było kwiatki.
Stokrotki i mlecze umyłam i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam masło.
Do roztrzepanych jaj dodałam 3/4 kwiatów i wymieszałam a potem wylałam na patelnię, na wierzchu ułożyłam plastry pomidora, resztę kwiatów oraz rukolę.
Patelnie nakryłam pokrywką i piekłam dopóki środek się ściął czyli jakieś 8 - 10 minut.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróze małe i duże"
Wielbicielka mniszka - sroka bajczarka

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger