Zbieramy młode listki pokrzywy majowej do suszenia, zbieramy stokrotki na syrop [ klik ] zbieramy kwiaty mniszka na miodek albo do tempury.
Same smakowitości i zdrowie na talerzu.
Tym razem z kwiatków mniszka i stokrotek wyczarowałam smakowity omlet na śniadanie i przed chwilą skończyliśmy go zajadać, pyszny.
Pamiętajcie nie zbierajcie ziół i kwiatów przy szosach i ulicach, róbcie to w przydomowych ogródkach, działkach czy na łące.
Omlet z pomidorem, stokrotkami i mniszkiem.
Składniki: ( 1 omlet patelnia 28 cm )
- 5 jaj
- 1 duży pomidor
- kilka kwiatów mniszka lekarskiego
- garść stokrotek
- mała garść rukoli
- sól borowikowa
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka masła klarowanego
Jaja wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem, dodałam sól borowikową oraz pieprz cayenne, wymieszałam.
Pomidora pokroiłam w plasterki w tą stronę aby po przekrojeniu widać było kwiatki.
Stokrotki i mlecze umyłam i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam masło.
Do roztrzepanych jaj dodałam 3/4 kwiatów i wymieszałam a potem wylałam na patelnię, na wierzchu ułożyłam plastry pomidora, resztę kwiatów oraz rukolę.
Patelnie nakryłam pokrywką i piekłam dopóki środek się ściął czyli jakieś 8 - 10 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróze małe i duże"
Wielbicielka mniszka - sroka bajczarka |
6 komentarze
Bardzo lubię omlety.
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam.
UsuńTo ci dopiero wiosenny omlet :D Muszę przyznać, że pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPrzemek mówi że to polne jedzonko i zdrowe.
UsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
I nie tylko wygląda, tak tez smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.