Miody już zrobione [ klik ] i [ klik ] jak co roku a dzis proponuje wykorzystać kwiaty mlecza inaczej.
W ostrym cieście smakują wybornie jako przekąska, chrupiąca i aromatyczna, lekko słodkawa.
Można je również zrobić w cieście na slodko i posypać cukrem pudrem, wybór zostawiam Wam a u mnie wersja ostra.
Kwiaty mniszka w tempurze na ostro.
Składniki: ( 2 porcje )
- 10 - 15 kwiatów mleczu - mniszek lekarski
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki wody lub tyle aby powstało lejące ciasto
- płaska łyżeczka pieprzu cayenne
Kwiaty mniszka zerwałam ranem w słoneczny dzień i od razu przystapiłam do smażenia w innym przypadku kwiaty zwiną się i nie bardzo będzie można obtoczyć je w cieście.
Kwiaty zbierałam na łące z dala od szosy i spalin.
Z mąki i wody zrobiłam tempurę, dodałam pieprz i wymieszałam.
Maczałam kwiaty w cieście i smażyłam
na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Teraz pozostało zajadanie chrupiących kwiatów.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tulipany w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi |
6 komentarze
Robię podobne, tylko dla dzieci zamiast pieprzu odrobinka cukru i koktail owocowo-jogurtowy. Dzieci nazywają to "maczanki" bo zamaczają "placuszki" w koktailu :)
OdpowiedzUsuńO super pomysł, wszystkie metody dobre aby dzieciaczkom smakowało, pozdrawiam.
UsuńCiekaw jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńMikołaju ja zapewniam że są pyszne, natomiast dopóki nie spróbujesz to sie nie przekonasz, polecam.
UsuńPomysłowo. Na łąkach mnóstwo żółtego kwiecia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Prawda że proste i pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.