wtorek, 5 maja 2015

Kwiaty mniszka w tempurze na ostro

Za oknem tyle mleczy więc szkoda ich nie wykorzystać do dań wszelakich, bo zdrowe i nie tylko, smakowite.
Miody już zrobione [ klik ] i [ klik ] jak co roku a dzis proponuje wykorzystać kwiaty mlecza inaczej.
W ostrym cieście smakują wybornie jako przekąska, chrupiąca i aromatyczna, lekko słodkawa.
Można je również zrobić w cieście na slodko i posypać cukrem pudrem, wybór zostawiam Wam a u mnie wersja ostra.
Kwiaty mniszka w tempurze na ostro.


                     Składniki: ( 2 porcje )
  • 10 - 15 kwiatów mleczu - mniszek lekarski
                    Tempura:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki wody lub tyle aby powstało lejące ciasto
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne

Kwiaty mniszka zerwałam ranem w słoneczny dzień i od razu przystapiłam do smażenia w innym przypadku kwiaty zwiną się i nie bardzo będzie można obtoczyć je w cieście.
Kwiaty zbierałam na łące z dala od szosy i spalin.
Z mąki i wody zrobiłam tempurę, dodałam pieprz i wymieszałam.
Maczałam kwiaty w cieście i smażyłam
na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Teraz pozostało zajadanie chrupiących kwiatów.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Tulipany w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi

6 komentarze

  1. Robię podobne, tylko dla dzieci zamiast pieprzu odrobinka cukru i koktail owocowo-jogurtowy. Dzieci nazywają to "maczanki" bo zamaczają "placuszki" w koktailu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O super pomysł, wszystkie metody dobre aby dzieciaczkom smakowało, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mikołaju ja zapewniam że są pyszne, natomiast dopóki nie spróbujesz to sie nie przekonasz, polecam.

      Usuń
  3. Pomysłowo. Na łąkach mnóstwo żółtego kwiecia.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger