Polecam zarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi.
Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować.
Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie.
A tymczasem zapraszam na :
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką.
Składniki: ( blacha 30 x 20 )
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 500 g malin
- cukier puder trzcinowy do posypania
Najpierw pokroiłam masło w kostkę, dodałam żółtka, cukier, proszek do pieczenia i mąkę, siekając połączyłam wszystkie składniki.
Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwa kawałki 60% i 40 %.
Każdy kawałek zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na około godzinę.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, starłam na tarce jarzynowej większą część ciasta na dno.
Ciasto lekko ugniotłam i podpiekłam na złoty kolor przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Białka ubiłam na sztywną pianę i do ubitych dodawałam po łyżce cukier i cukier waniliowy.
Gdy cukier całkowicie się rozpuścił dodawałam po łyżce proszek budyniowy a na końcu maleńką strużynką wlewałam olej i miksowałam do połączenia składników.
Wyłożyłam pianę na podpieczony spód i wyrównałam.
Na pianie ułożyłam maliny lekko wciskając je w pianę.
Na wierzch starłam resztę ciasta - 40 % kruchego.
Piekłam ciasto w 190 C przez 30 - 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis od Majany [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Gołąbek czerwony |
10 komentarze
Wygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam
UsuńWygląda pysznie...aż mi ślinka pociekła...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA jak upieczesz to dopiero sliniotok, polecam.
UsuńMniam, bardzo apetyczne :):)
OdpowiedzUsuńMniam, dziękuję.
UsuńCzekam na maliny, super ciacho :)
OdpowiedzUsuńPyszne jest to prawda.
UsuńWygląda przesmacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.