niedziela, 10 maja 2015

Kiszone pomidory koktajlowe

Pomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem.
Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy do słoików i pasteryzujemy na zimę.
Potem zimą mamy słońce zamknięte w słoiku.
Kiszoane pomidory koktajlowe. 
 
                      Składniki:
  • małe pomidorki koktajlowe 
  • gałązki oregano
  • gałązki tymianku
  • ząbki czosnku
  • ziarenka ziela angielskiego
  • listki laurowe
                       Zalewa:
  • na 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki octu
Pomidorki umyłam i włożyłam do słoików litrowych.
Do każdego słoika włożyłam 2 gałązki oregano, 2 gałązki tymianku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 świeże listki laurowe, 2 małe ząbki czosnku.
Przygotowałam zalewę, wodę podgrzałam i rozpuściłam w niej sól, dodałam ocet i zalałam pomidorki w słoikach.
Zostawiłam pomidory na 5 dni i potem są gotowe.
Jeśli robiłam na zimę to po 5 dniach pasteryzowałam pomidory 10 minut po czym wystawiłam do piwnicy.
Smacznego.
Przepis własny. 
"Podróże małe i duże"
Jaśniewielmożna pani Czubajka kania

5 komentarze

  1. Nie dodajesz do nich kopru suszonego?
    Pomidorki z octem to kwaszone a bez to kiszone...
    Zastanawiam się dlaczego ten ocet.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję kopru ani suszonego ani świeżego, tutaj role kopru pelnia zioła.
      Ocet po to aby delikatne małe pomidorki były jędrne i nie rozciapciały się.

      Usuń
    2. Pomidorki z octem to marynowane, a bez to kiszone lub kwaszone.

      Usuń
  2. w życiu takich pomidorków nie próbowałam,a i tak wyglądają super ,,może zrobię parę słoiczków,tak do spróbowania

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger