Wybór zostawiam każdemu zajadającemu.
Karczek tak upieczony jest miękki, soczysty i pachnący, po wystudzeniu w lodówce doskonale kroi się na cieniutkie plasterki albo do obiadu na plastry całkiem pokaźnych rozmiarów.
Zachęcam do skosztowania.
Karczek z dynią, papryką i grzybami.
Składniki:
- 1000 g karczku wieprzowego
Marynata:
Smacznego.
Przepis własny.
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki octu sherry
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli morskiej cytrynowej
- 2 łyżki suszonej szałwii czerwonej
Dodatkowo:
- 1 mała dynia piżmowa
- 8 mini słodkich papryk
- 200 g małych podgrzybków , koźlaków, podgrzybków - miałam mrożone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki soku z pomidorów
- Karczek umyłam i osuszyłam.
- W misce wymieszałam wszystkie składniki marynaty.
- Mięso włożyłam do marynaty na całą noc i wstawiłam do lodówki.
- Z papryk wydrążyłam gniazda nasienne.
- Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę a grzyby rozmroziłam.
- Następnego dnia garnek rzymski włożyłam do zimnej wody na 20 minut, po czym wyjęłam go , osuszyłam i włożyłam do niego mięso razem z marynatą.
- Dookoła mięsa włożyłam kawałki dyni, grzyby i mini papryczki.
- Wszystko zalałam sokiem z pomidorów i skropiłam oliwą.
- Garnek przykryłam pokrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę na 200 stopni z opcją grzania góra/dół.
- Od momentu osiągnięcia przez piekarnik 200 stopni piekłam mięso około godziny.
- Po upieczeniu mięso musi odpocząć minimum 15 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Purchawka |
2 komentarze
Mniam! Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńMnie też smakował.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.