Pomysł słuszny i smakowity, wszyscy się zachwycają a potem zajadają.
Zajadamy się i my, zapraszam róbcie i też się zajadajcie bo pomysł bardzo fajny a roboty kilka minut.
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego.
Składniki: ( 6 róż )
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
- cynamon
- 2 średnie jabłka o czerwonej skórce
- 2 plasterki cytryny
- kilka łyżek konfitury - ja miałam z pigwy
- cukier puder do posypania
Z jabłek wydrążyłam środki, przekroiłam na połówki i pokroiłam w cienkie plasterki.
Do miski z wodą - jakieś 2 szklanki wcisnęłam sok z 2 plasterków cytryny, umieściłam w niej plasterki jabłka i włożyłam na 3 minuty do mikrofali na największą moc.
Jabłka ładnie zmiękną i będą plastyczne.
Jeśli nie posiadacie mikrofali wystarczy je zagotować w wodzie z sokiem z cytryny, odcedzić i osuszyć.
Moje jabłka również odcedziłam i pozwoliłam im wyschnąć.
Ciasto francuskie rozwałkowałam trochę bo im cieńsze ciasto tym róże ładniejsze.
Poprzekrawałam je na 6 pasków.
Każdy pasek smarowałam podgrzaną lekko konfiturą, układałam plastry jabłek jak na zdjęciu,
posypałam cynamonem i zawinęłam płat ciasta na jabłka, potem zwinęłam w rulon jak na zdjęciu.
Każdą różę umieściłam w formie do muffinek.
Piekłam róże przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł z filmu:
Magnolia |
4 komentarze
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje, koniecznie do wypróbowania.
UsuńTe różyczki wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńA są takie proste w wykonaniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.