Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się zakupić kark i łopatkę z sarny i stąd ten pyszny gulasz.
Dla podniesienia walorów smakowych marynowałam mięso w jarzębiaku domowej roboty a dodatkowo podałam z grzybami leśnymi.
Dla mnie rozkosz ale każdy niech sam oceni czy dziczyzna mu smakuje czy nie.
Zapraszam serdecznie i polecam gorąco.
Gulasz z sarny z jarzębiakiem i grzybami.
Marynata:
- 100 ml jarzębiaku [ klik ]
- 10 - 15 jagód jałowca
- 4 gałązki rozmarynu
- sól
- 2 - 3 ziarnka pieprzu
Dodatkowo:
Przepis własny.
- 200 g kurek
- 200 g podgrzybków mogą być mrożone
- masło klarowane do smażenia
- 2 cebule
- 500 ml bulionu grzybowego
- 2 liście laurowe świeże
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki oleju omega 3
- 2 łyżki posiekanego tymianku limonkowego
Przygotowanie:
- Mięso pokroiłam w dużą kostkę.
- Do miski wlałam jarzębiak oraz włożyłam gałązki rozmarynu.
- Ziarna jałowca i pieprzu rozgniotłam w moździerzu i dodałam do miski, wymieszałam.
- Włożyłam do marynaty mięso i wstawiłam na noc do lodówki.
- Rano osączyłam mięso i osuszyłam je zachowując marynatę.
- Mięso podsmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor i zdjęłam z patelni a na tym samym tłuszczu podsmażyłam pokrojone w piórka dwie cebule.
- Przełożyłam cebule do garnka razem z mięsem, zalałam bulionem grzybowym, dodałam liść laurowy, pozostawioną marynatę i dusiłam do miękkości.
- Na łyżce masła klarowanego podsmażyłam rozmrożone grzyby.
- Dusiłam jakieś 10 minut, posoliłam i dodałam pieprzu.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam na ćwiartki, posypałam posiekanym tymiankiem limonkowym i ułożyłam na blaszce, skropiłam olejem omega 3 i piekłam w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia.
- Gulasz podałam z grzybami i pieczonymi ziemniakami.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesienny grzyb |
2 komentarze
Zawsze chciałam spróbować sarniny :)
OdpowiedzUsuńWystarczy zakupić i przygotować według mojego przepisu, będzie pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.