Dodatkowo to wydarzenie zbiegło się z innym nie mniej ważnym dla mnie czyli wspólne pieczenie z dziewczynami w wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Domowe drożdżówki [ klik ]
Moje dzisiejsze drożdżówki były.......tak tak były tak pyszne że choć nie powinnam to pożarłam przed chwilą ostatnią i wcale mi źle z tego powodu nie jest.
Potem będę biegać hi hi.
Polecam drożdżówki tym bardziej że w środku jest mój ukochany rabarbar.
A Wy co upiekliście na World Baking Day ?
Drożdżowe bułeczki odrywane z rabarbarem i kruszonką.
Składniki: ( forma 22 x 22 )
Zaczyn:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 duże jajo
- 4 łyżki drobnego cukru
- 40 g roztopionego masła
- 2 szklanki rozgotowanego rabarbaru czyli jakieś 3 duże łodygi
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 40 g mąki pszennej
- 25 g drobnego cukru
- 20 g zimnego masła
- 1 małe jajo
- 50 g masła
Najpierw zrobiłam zaczyn czyli wszystkie składniki włożyłam do miseczki, wymieszałam i pozostawiłam na 10 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
Zaczyn musi podwoić swoją objętość.
Wszystkie składniki na cisto muszą mieć temperaturę pokojową.
Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam roztopione masło, jajo, wyrośnięty zaczyn, cukier, jogurt oraz mleko i wyrobiłam na gładkie ciasto.
Jeśli nie macie robota wyrabiajcie tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Posmarowałam miskę olejem i uformowane ciasto w kulę, pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Do miski włożyłam zimne masło, cukier oraz mąkę i rozcierając palcami zrobiłam kruszonkę.
Miseczkę z kruszonką wstawiłam do lodówki.
Teraz rabarbar czyli umyłam łodygi, pokroiłam w 2 centymetrowe kawałki i włożyłam do garnka, dodałam 1 łyżkę wody i 2 łyżki cukru, gotowałam tak długo aż rabarbar się rozgotował.
Teraz wsypałam do rabarbaru 2 łyżki budyniu waniliowego i mieszając aby nie zrobiły się grudki doprowadziłam do wrzenia.
Odstawiłam do wystudzenia.
Kiedy ciasto wyrosło podzieliłam je na 12 równych części.
Każdy kawałek rozciągnęłam na placuszek, nałożyłam porcję rabarbaru i zlepiłam brzegi tworząc bułeczkę.
I tak ze wszystkimi kawałkami.
Do formy - ja miałam silikonową - wlałam 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła i układałam bułeczki obtaczając je w maśle jedna obok drugiej.
Blachę odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po wyrośnięciu bułki posmarowałam roztrzepanym jajkiem i grubo posypałam kruszonką.
Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam bułeczki 20 - 25 minut do zrumienienia wierzchu.
Pachnie w całym domu i z trudem można się oprzeć aby nie zjeść kilku od razu.
Smacznego.
Pomysł z moimi zmianami Gosia [ klik ]
Razem ze mną Drożdżówki wypiekali:
Asia, Bożena, Lidka, Magda, Marzena, Iwona
"Podróże małe i duże"
Leśne poziomki |
13 komentarze
Ale pyszne muszą być..dzięki Dorotko za kolejne wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńDziękuje Bożenko.
UsuńNarobiłaś mi ogromnej ochoty na rabarbarowe drożdżówki.
OdpowiedzUsuńJutro wydrukuję przepis.
Pozdrawiam:)*
Wyglądają bardzo zachęcająco :) Uwielbiam rabarbar i wszelkie zrobione z jego udziałem wypieki, więc nie pogardziłabym Twoim daniem :P
OdpowiedzUsuńNapisz jak smakowałao Aniu.
UsuńBardzo fajne buły :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki Kasiu.
UsuńSuper Ci wyszły Dorotko :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńByło mi bardoz milo Marzenko.
UsuńZ wielką ochotą bym jedną oderwała :) i dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Iwonko.
UsuńWitam, czy robiłaś może te bułeczki z truskawkami????Ciekawe jak by smakowały?Jak myślisz, może być truskawka????
OdpowiedzUsuńJak najbardziej mogą być truskawki, będą pyszne. Upiecz i napisz jak wyszły.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.