Spieszcie się bo mlecze przekwitają a konfitura jest warta zrobienia i skosztowania pyszności.
Zapraszam gorąco.
Domowa konfitura z mniszka lekarskiego.
Składniki:
- ok. 500 g płatków mniszka
- 250 g cukru trzcinowego
- 100 g miodu wielokwiatowego
- 250 ml wody
- sok z 2 pomarańczy sycylijskich
- 2 pomarańcze sycylijskie
Najpierw trzeba było wybrać się na łąkę i uzbierać pół kilograma kwiatów mniszka a że dzień musi być do tego ciepły i nie po deszczu więc sama przyjemność, połączyłam przyjemne z pożytecznym.
Mnie udało uzbierać się kwiaty bez robaczków a jeśli takie będą wystarczy rozłożyć kwiatki na gazecie na słońcu i odczekać godzinę a robaczki same wyjdą.
Potem oddzieliłam płatki od kwiatostanu, praca idzie dość sprawnie, nie jest to jakoś uciążliwe.
Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier a także pokrojone w cieniutkie plasterki pomarańcze.
Całość doprowadziłam do wrzenia i dodałam płatki mniszka i sok z dwóch pomarańczy.
Gotowałam konfiturę przez 1,5 godziny nie mieszając aż zgęstniała.
Wyłączyłam gaz i do garnka wlałam miód, wymieszałam i gotowe.
Konfiturę podałam z naleśnikami, jest rewelacyjna.
Jeśli chcecie ją zrobić na zimę to wystarczy włożyć do słoików i pasteryzować.
Smacznego.
Pomysł stąd [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Dmuchawce, latawce, wiatr..... |
6 komentarze
Nie znałam takiej, musi być pyszna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńJest wyjątkowa w smaku, warto spróbować.
UsuńRobiłam kiedyś, ale średnio mi podeszła. Co innego miodek - pycha :)
OdpowiedzUsuńMa ciekawy smak, nam smakowała.
UsuńJestem wierna mniszkom lekarskim, co roku czekam na nie. Robię głównie z nich przepyszny miodek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzisiaj jadłam konfiturę z naleśnikami drożdżowymi , jakie to było pyszne. Zachęcam także do spróbowania konfitury.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.