Na dnie jest kakaowy biszkopt a na górze galaretka z rabarbaru, słodycz i kwaskowatość w jednym.
Cisto jest może czasochłonne - chłodzenie - ale bardzo proste, zachęcam do zrobienia.
Ciasto jogurtowo - truskawkowe z galaretką z rabarbaru na zimno.
Składniki: forma 24 x 24
Biszkopt:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 3 jaja
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 op. galaretki gruszkowej
- 180 ml wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g truskawek - miałam mrożone
- 500 g rabarbaru
- 5 - 6 łyżek cukru pudru
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
Najpierw upiekłam biszkopt.
Ważne: wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodałam cukier i dalej ubijałam, potem dodawałam po 1 żółtku ciągle ucierając.
Teraz dodałam zimną wodę i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto do formy, wyrównując wierzch.
Piekłam biszkopt w temperaturze 180 C przez 30 minut do suchego patyczka.
Wyjęłam biszkopt z piekarnika, wystudziłam, zdjęłam papier i przekroiłam biszkopt na dwa blaty.
Jeden włożyłam na dno tej samej formy wyłożonej folią spożywczą aby łatwiej było wyjąć potem ciasto.
Wcześniej rozpuściłam galaretkę w 180 ml wrzącej wody i wystudziłam.
Jogurty wymieszałam z cukrem i po łyżce dodawałam wystygniętą galaretkę.
Dobrze wymieszałam.
Na blat biszkoptowy ułożyłam zmrożone truskawki i zalałam kilkoma łyżkami masy jogurtowej, wstawiłam do lodówki aby się ściągnęła masa i aby potem truskawki nie wypłynęły.
Jak masa przy truskawkach się ściągnęła wlałam resztę masy jogurtowej do formy i ponownie do ściągnięcia wstawiłam do lodówki.
W czasie gdy masa tężała pokroiłam rabarbar na kawałki 2 centymetrowe i włożyłam je do garnka, dodałam cukier i łyżkę wody i rozgotowałam rabarbar.
Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach wody i wlałam do masy rabarbarowej, wymieszałam.
Gdy masa jogurtowa zastygła ułożyłam na niej drugi blat biszkoptowy i na wierzch wylałam masę rabarbarową.
Ponownie wstawiłam ciasto do lodówki aby stężało, tym razem na 3 - 4 godziny.
Smacznego.
Ciasto według pomysłu Bereniki [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Uroki i kolory wiosny |
4 komentarze
Bardzo pyszna propozycja :) truskawki i rabarbar to zgrany duet. Zjadłabym z ochotą kawałeczek tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńOlka to bardzo zgrany duet, polecam.
UsuńGalaretka rabarbarowa to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńJest lekko kwaskowata i słodka jednocześnie, zachęcam do zrobienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.