środa, 27 maja 2015

Ciasto jogurtowo - truskawkowe z galaretką z rabarbaru na zimno

Wszystko co lubimy i zajadamy ze smakiem w jednym cieście czyli truskawki - u mnie jeszcze mrożone - rabarbar oraz piankowy jogurt. 
Na dnie jest kakaowy biszkopt a na górze galaretka z rabarbaru, słodycz i kwaskowatość w jednym.
Cisto jest może czasochłonne - chłodzenie - ale bardzo proste, zachęcam do zrobienia.
Ciasto jogurtowo - truskawkowe z galaretką z rabarbaru na zimno.

   
                Składniki:  forma 24 x 24 
                Biszkopt:
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                Masa jogurtowa:
  • 750 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 op. galaretki gruszkowej
  • 180 ml wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g truskawek - miałam mrożone
                Galaretka z rabarbaru:
  • 500 g rabarbaru
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny

Najpierw upiekłam biszkopt.
Ważne: wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodałam cukier i dalej ubijałam, potem dodawałam po 1 żółtku ciągle ucierając.
Teraz dodałam zimną wodę i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszałam.
Formę wyłożyłam  papierem do pieczenia i wylałam ciasto do formy, wyrównując wierzch.
Piekłam biszkopt w temperaturze 180 C przez 30 minut do suchego patyczka.
Wyjęłam biszkopt z piekarnika, wystudziłam, zdjęłam papier i przekroiłam biszkopt na dwa blaty.
Jeden włożyłam na dno tej samej formy wyłożonej folią spożywczą aby łatwiej było wyjąć potem ciasto.
Wcześniej rozpuściłam galaretkę w 180 ml wrzącej wody i wystudziłam.
Jogurty wymieszałam z cukrem i po łyżce dodawałam wystygniętą galaretkę.
Dobrze wymieszałam.
Na blat biszkoptowy ułożyłam zmrożone truskawki i zalałam kilkoma łyżkami masy jogurtowej, wstawiłam do lodówki aby się ściągnęła masa i aby potem truskawki nie wypłynęły.
Jak masa przy truskawkach się ściągnęła wlałam resztę masy jogurtowej do formy i ponownie do ściągnięcia wstawiłam do lodówki.
W czasie gdy masa tężała pokroiłam rabarbar na kawałki 2 centymetrowe i włożyłam je do garnka, dodałam cukier i łyżkę wody i rozgotowałam rabarbar.
Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach wody i wlałam do masy rabarbarowej, wymieszałam.
Gdy masa jogurtowa zastygła ułożyłam na niej drugi blat biszkoptowy i na wierzch wylałam masę rabarbarową.
Ponownie wstawiłam ciasto do lodówki aby stężało, tym razem na 3 - 4 godziny.

Smacznego.
Ciasto według pomysłu Bereniki [ klik ]
                                        "Podróże małe i duże"
Uroki i kolory wiosny

4 komentarze

  1. Bardzo pyszna propozycja :) truskawki i rabarbar to zgrany duet. Zjadłabym z ochotą kawałeczek tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Galaretka rabarbarowa to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lekko kwaskowata i słodka jednocześnie, zachęcam do zrobienia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger