Ten bochen ze zdrowymi, chrupiącymi ziarnami ostropestu zachwyci każdego.
Zapraszam serdecznie do pieczenia.
Żytni razowiec z ziarnami ostropestu.
Składniki: ( 2 bochenki - keksówki 26 x 12 góra )
- 500 g mąki żytniej T 720
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki pszennej graham
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki ziaren ostropestu
- 750 ml letniej wody
- 1 szklanka zakwasu żytniego czynnego
Wymieszałam do połączenia składników.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, włożyłam do nich ciasto chlebowe.
Foremki włożyłam do dużej torby foliowej i zostawiłam w ciepłym miejscu na 12 - 14 godzin aby wyrosło.
Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło do wysokości foremki spryskałam je wodą i wstawiłam do nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam około 45 - 50 minut.
Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
Chleb dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach"
oraz do listy Terry - Panissimo
"Podróże małe i duże"
Cynie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.