Po męczącym dniu w pracy talerz takiej zupy to raj dla organizmu, polecam gorąco.
Ja użyłam tutaj pomidorów świeżych ale te z puszki też będą dobre.
Jest to zupa na sposób azjatycki.
Zupa z cukinii i pomidorów.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- garść fasolki masłowej - miałam mrożoną
- 15 cm białej części pora
- 2 marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 4 średnie pomidory
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka oleju
- gałązka bazylii cytrynowej
- 1 litr wody
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki sosu rybnego
- czipsy krewetkowe
Najpierw umyłam i obrałam warzywa.
Cukinie wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, pora pokroiłam w pół plastry.
Marchewki starłam na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam w osolonej wodzie do miękkości, jakieś 15 minut.
Dodałam także całą gałązkę bazylii, potem ją usunęłam.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki a potem smażyłam je na oleju z solą i cukrem do smaku do momentu aż cała woda z nich odparowała.
Dodałam pomidory do zupy, zagotowałam i doprawiłam sosem rybnym.
Czipsy krewetkowe smażyłam na głębokim tłuszczu aż stały się chrupiące.
Podałam zupę z czipsami.
Czipsy krewetkowe kupiłam w sklepie z produktami chińskimi.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesienny las |
2 komentarze
bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńI pożywna, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.