Czasami może i nie całkiem udane ale o to spytajcie Przemka ha ha.
Ta zupa która powstała w niedzielę wielkanocną należy do tych udanych, jest łagodna i pikantna zarazem, ostrości dodaje jeszcze rzeżucha a jaja nadają delikatności tak samo jak i ziemniaki.
Teraz wystarczy doprawić i danie na stół, zapraszam.
Zupa chrzanowa z ziemniakami.
Składniki: 4 porcje
- 2 litry wody z parzenia białej kiełbasy
- sól różowa himalajska
- 3 laski białej sparzonej kiełbasy
- 3 średnie ziemniaki
- 50 g boczku wędzonego
- 50 g chudej wędzonej szynki
- 4 - 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 250 g - słoiczek chrzanu [ klik ]
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- rzeżucha
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, włożyłam do wody z parzenia kiełbasy, posoliłam i ugotowałam do miękkości po czym zmiksowałam na gładki krem.
- Dodałam teraz do zupy pokrojone w skośne paski plasterki kiełbasy, zagotowałam.
- Boczek i szynkę pokroiłam w kosteczkę tak samo jak i cebulę i czosnek.
- Na patelni wytopiłam boczek potem smażyłam szynkę oraz cebulę i czosnek i wlałam do zupy.
- Teraz zakwas rozprowadziłam ciepłą wodą i wlałam do zupy, zagotowałam mieszając.
- Doprawiłam zupę chrzanem i jeszcze raz zagotowałam.
- Na talerzu ułożyłam cząstki jajek na twardo, zalałam zupą i obficie posypałam rzeżuchą bo ją uwielbiamy.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Koszyczek wielkanocny |
2 komentarze
Nigdy nie jadłam zupy chrzanowej, zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie nadrobić, ona jest przepyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.