Do garnka wkładamy nasze ulubione warzywa, ja w tym przypadku wzbogaciłam je grzybami i pyszne danie gotowe.
Aromatyczne i bogate w witaminy, zachęcam do gotowania.
Warzywne curry z grzybami.
Składniki:
- 4 małe patisony
- 1 ząbek czosnku
- 80 g hiszpańskiego salami
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 300 g fasoli masłowej - miałam mrożoną
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 łodyga selera naciowego
- olej rzepakowy do smażenia
- kilka gałązek oregano
- kilka listków szałwii
- 1 łyżka suszu z pomidorów
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka pasty sambol oelek
- 500 g podgrzybków - miałam mrożone
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
Salami pokroiłam w plasterki i wysmażyłam na suchej patelni.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam warzywa po kolei zaczynając od patisonów i smażyłam dodając po 2-3 minuty.
Grzyby rozmroziłam i usmażyłam je na maśle klarowanym z gałązkami rozmarynu doprawiając solą i pieprzem.
Grzyby smażyłam jakieś 10 minut.
Usmażone grzyby dodałam do warzyw tak samo jak wysmażone plastry kiełbasy, doprawiłam suszem z pomidorów.
Zalałam wszystko bulionem i dusiłam do miękkości jakieś 5-10 minut.
Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i pastą paprykową ostrą.
Podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Koźlarek z pióropuszem |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.