Makaron szybko się przygotowuje bo nie trzeba go gotować tylko sparzyć a do tego pesto z sałaty, orzeszki piniowe i obiad gotowy.
Pesto robię już praktycznie ze wszystkich jadalnych zielonych liści, niewiele dodatków i pyszne smarowidło albo dodatek do makaronu gotowy.
Zapraszam i polecam gorąco.
Tagliolini al nero di sepia z pesto z sałaty.
Składniki: ( 2 porcje )
- 250 g makaronu z sepią Deluxe
- 300 g sałaty masłowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pistacji
- pieprz
- sól morska
- 4 łyżki oleju z awokado
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szałwii
- 2 - 3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- starty ser pecorino romano do posypania
- kilka pomidorków cherry
- 1 łyżeczka przyprawy toskańskiej [ klik ]
Sałatę umyłam, osuszyłam i przełożyłam liście do blendera, zmiksowałam, dodałam liście szałwii, pieprz, obrany czosnek oraz obrane liście szałwii, ponownie zmiksowałam.
Teraz dodałam olej z awokado i oliwę z oliwek, ponownie zmiksowałam.
Doprawiłam do smaku solą ale uważnie bo pistacje już są słone i przyprawą toskańską.
Orzeszki uprażyłam na suchej patelni.
Wymieszałam makaron z pesto, posypałam startym serem pecorino romano i orzeszkami piniowymi.
Dodatkowo posypałam połówkami pomidorków cherry.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kurki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.